"Najgore zataškavanje ikada, a Erdogan bio dosta grub"

Donald Tramp kaže da je turski lider Redžep Tajip Erdogan bio "dosta grub" prema Saudijskoj Arabiji u izjavama o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još:

Nađene Kašogijeve lične stvari, direktorka CIA u Turskoj

"Telo je raskomadano, a lice unakaženo"

Američki predsednik je dodao da je način na koji je Rijad vodio čitavu stvar "najgore zataškavanje ikada", prenosi Rojters.

Tramp je novinarima takođe kazao da želi da ima sve činjenice o Kašogijevoj smrti u saudijskom konzulatu u Istanbulu pre nego što se složi sa Erdoganovim ocenama.

Tramp, koji je poslao direktorku CIA Djinu Haspel u Tursku povodom ovog slučaja, rekao je da očekuje da dobije izvestaj o tome dosta brzo.

Erdogan je ranije danas izjavio da je "svirepo ubistvo Kašogija uvreda za celo čovečanstvo" i naglasio da se ono nije dogodilo spontano već da je bilo unapred planirano.

Kako je rekao, za ubistvo saudijskog novinara je odgovorno 18 osoba, od kojih je 15 stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to obavili, a troje su radnici Konzulata u Istanbulu u kojem se ubistvo dogodilo.

Kao dokaze Erdogan je izneo tvrdnje da su uklonjeni hard diskovi na kojim se čuvaju snimci sigurnosnih kamera u konzulatu.

Saudijska Arabija je nakon dve nedelje negiranja, tokom vikenda saopštila da je Kašogi ipak ubijen u konzulatu te države u Istanbulu u koji je ušao 2. oktobra.

Telo ubijenog novinara Džamala Kašogija pronađeno je u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu, tvrde neimenovani izvori britanskog "Skaj njuza".

Jedan od izvora "Skaj njuza" tvrdi da je Kašogijevo telo "raskomadano", a da mu je lice "unakaženo".

Ranije danas, predsednik Turske izjavio je u obraćanju pred parlamentom da telo ubijenog novinara još nije pronađeno i zatražio je od Saudijske Arabije da otkrije gde se ono nalazi.

Svet

strana 1 od 415 idi na stranu