Trampov savetnik kod ruskog ministra odbrane

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izneo je pomirljivu poruku u razgovru s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom u Moskvi.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 23.10.2018.

12:44

Trampov savetnik kod ruskog ministra odbrane
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Bolton je došao u Moskvu juče, manje od 48 sati pošto je Tramp rekao da je Rusija prekršila Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF) i upozorio da će SAD početi da razvijaju takvo oružje ako Rusija i Kina ne prihvate da ga poseduju i da ga razvijaju.

Kina nije deo sporazuma koji su 1987. potpisali predsednik SAD Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov, čime su SAD i Rusije sprečene da poseduju, proizvode i testiraju nuklearne i krstareće rakete sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Šojgu je pohvalio Boltona zbog dvodnevne posete Moskvi i rekao da čak i mali koraci pomažu odnosima dve zemlje i vraćanju poverenje.

On je rekao da Rusija i SAD treba da nadograde svoju saradnju iz Sirije kojom su sprečeni veći incidenti na nebu i na zemlji u operacijama vojski dve zemlje.

Bolton je rekao Šojguu da je u Moskvi kako bi radio na Trampovom planu za pobljšanje bezbednosne saradnje s Rusijom.

"Mi svakako delimo vaš stav da su rasprave SAD i Rusije u pogledu Sirije bile korisni, produktivne i profesionalne i nadamo se da možemo proširiti te razgovore na više načina koje ste spomenuli i čak možda još više", rekao je Bolton.

U izjavama koje su prenosile televizije ni Bolton ni Šojgu nisu spomenuli Trampovu najavu o povlačenju iz INF-a.

U intervjuu za radio stanicu Eho Moskvi, Bolton je juče stavio do znanja da je Vašington doneo odluku o izlasku iz sporazuma. "Ako Rusija kaže da ne krši INF, šta će uraditi da promeni svoje ponašenje da mu se povinuje", rekao je američki zvaničnik.

Bolton je rekao da Trampova administracija i dalje razmatra svoju poziciju o produženju novog Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) koji su 2011. potpisali tadašnji predsednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev a koji ističe 2021. godine.

Bolton se juče sastao s predsednikom ruskog Bezbednosnog saveta Nikolajem Patruševim a očekuje se da će kasnije danas razgovarati s predsednikom Vladimirom Putinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: