CG: Zbog bilborda sa srpskom vojskom reagovao ministar

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović zatražio je da se uz Budve uklone bilbordi na kojima se veliča Podgorička skupština.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2018.

18:12

CG: Zbog bilborda sa srpskom vojskom reagovao ministar
Foto: Thinkstock

On je naveo da je to "oličenje društvene neodgovornosti i nesavesnosti".

"Ministarstvo kulture se više neće baviti ukazivanjem na nepobitne istorijske činjenice, ni učenjem bilo koga o crnogorskoj istoriji, već će još jednom istaći da se radi o falsifikovanju istorijskih činjenica u svrhu propagiranja međunacionalne i međuverske mržnje, a indirektno i pozivanja na nemire i sukobe", naveo je Bogdanović u izjavi za crnogorske medije.

Kako je dodao, Ministarstvo kulture osuđuje ovaj čin, "koji je oličenje društvene neodgovornosti i nesavesnosti".

"Poziva se, ovom prilikom, Opština Budva da, u skladu sa svojim nadležnostima, ukloni sporne reklamne panoe. Ministarstvo će, ukoliko panoi ne budu uklonjeni, inicirati i ovoga puta da Vrhovni državni tužilac preispita da li su se aktivnim ili pasivnim držanjem istih stekla obeležja nekog od krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti”, naveo je Bogdanović.

Potpredsednik Budve i funkcioner "Crnogorske" Vladimir Bulatović kazao je da Opština ne stoji iza isticanja bilborda i organizacije manifestacije.

Na bilbordima u Budvi je juče "Srpski narod Boke" najavio svečanost "Pokoljenja dela sude - 1918-2018." koja će biti održana 7. novembra u Mediteranskom sportskom centru.

Ta svečanost biće priređena "povodom obeležavanja stotinu godina od oslobođenja Budve i ujedinjenja", odnosno 100 godina od ulaska srpske vojske u Budvu.

Budvanska gradska vlast je pre pola godine imala sličan problem kada su se na bilbordima pojavili natpisi slične sadržine. U međuvremenu je u vlast ušla "Crnogorska" i tada je rečeno da Opština neće organizovati bilo kakvo postavljenje bilborda koji veličaju promociju Podgoričke skupštine.

"Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori" ili "Velika narodna skupština", nazivana i "Velika crnogorska narodna skupština" ili "Velika srpska narodna skupština", najpoznatija po kraćem nazivu "Podgorička skupština", zasedala je od 24. do 29. novembra 1918. godine.

Njene najpoznatije odluke su bile zbacivanje kralja u izgnanstvu Nikole Prvog Petrovića i njegove dinastije Petrović-Njegoš u korist dinastije Karađorđevića i prisajedinjenje Crne Gore Kraljevini Srbiji, odnosno odluka o ujedinjenju svih Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu jugoslovensku državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: