"Poslanici su postupili protiv volje naroda"

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je rekao da je narod Makedonije nedvosmisleno odbacio dogovor Makedonije i Grčke.

Izvor: Beta

Utorak, 23.10.2018.

12:40

Ilustracija: Getty Images

On je optužio poslanike koji su izglasali početak izmena Ustava u skladu s dogovorom s o rešavanju spora Grčkom, da su postupili protiv volje naroda.

"U skoro svim odlučujućim trenucima u našoj istoriji narod je donosio mudru odluku. Tako je bilo i ovog puta. Na referendumu 30. septembra narod se neglasanjem jasno izjasnio protiv ishitrenih, nametnutih i štetnih rešenja donetih bez prethodno postignutog konsenzusa. Parlament je to morao da uzme u obzir, ali je većina poslanika postupila suprotno volji naroda", naveo je Ivanov.

Poslanici Sobranja su u petak, na predlog vlade Zorana Zaeva, dvotrećinskom većinom odlučili da počne proces izmene Ustava radi sprovođenja sporazuma s Grčkom o promeni naziva države u "Severna Makedonija", što je grčki uslov da deblokira evro-atlantsku integraciju Makedonije.

U čestitici povodom 23. oktobra, Dana revolucionarne borbe, Ivanov je ocenio da je 80 poslanika koji su glasali "Za" trebalo da uzmu u obzir da je narod odbacio dogovor s Grčkom.

Istakao je da je potrebna hrabrost da se istraje u ostvarivanju prava na samopredeljenje i očuvanje suvereniteta i nezavisnosti države.

"Narod uvek slavi hrabre, a istorija prezire plašljive i potkupljive. Bez poštovanja prošlosti, bez svog identiteta i samosvesti, niti ima prosperitetne sadašnjosti, niti će biti bolje budućnosti", rekao je Ivanov.

On je ukazao da je današnja realnost ishod "sna nekoliko hrabrih Makedonaca" koji su pre 125 godina formirali "Makedonski revolucionarni komitet" koji je "narodu dao nadu da sopstvenim snagama može da bude svoj na svom".

"Zato je obaveza naše generacije da ne dozvolimo da naša sloboda i nezavisna Republika Makdonija budu obezličene", istakao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: