CG: SPC nelegalno radi na crkvi na Rumiji; SPC: Netačno

Crnogorski mediji objavili da SPC nelegalno betonira limenu crkvu na Rumiji. Mitropolija crnogorsko- primorska: ne radi se ništa novo.

Izvor: Beta

Utorak, 23.10.2018.

09:47

CG: SPC nelegalno radi na crkvi na Rumiji; SPC: Netačno
Screenshot/Youtube

"Na Rumiji ovih dana ništa nije rađeno u tajnosti. U plemenitom poslu sanacije i ulepšavanja Rumijske crkve učestvuje veliki broj ljudi, uglavnom mladih pravoslavaca iz Bara, ponosno hvaleći se da se svojim trudom nadograđuju na trud i veru svojih predaka", kažu u Mitropoliji SPC.

Oni su dodali i da je da je crkva izgrađena od lima "zato što je tada to tehnički bilo jedino moguće".

Pobeda i Portal Analitika objavili su danas da je trinaest godina nakon nelegalnog postavljanja limene crkve na vrhu Rumije, Srpska pravoslavna crkva preduzela tokom oktobra zahtevnu, a opet nezakonitu, akciju dogradnje objekta nazvanog crkva Svete Trojice, koji je osveštao mitropolit Amfilohije.

Iz SPC napominju da je "rumijskoj crkvi, zlonamerno, političkom zloupotrebom, u crnogorskoj javnosti pripisano da je poremetila barski medjuverski sklad" i naglašavaju da ta tvrdnja "ne počiva ni na kakvom dokazu".

Postavljanje crkve na Rumiji pre 13 godina izazvalo je oštre reakcije javnosti jer je bila tradicija vernika tri konfesije - pravoslavaca, muslimana i katolika - da jednom godišnje iznose krst svetog Vladimira, zaštitnika Bara, na Rumiju.

Sa druge strane, mitropolit Amfilohije tvrdi da je limena crkva na Rumiji postavljena tamo gde je nekad bila crkva koju su Osmanlije srušile 1571. godine. ;

Limena crkva je tada na vrh Rumije postavljana helikopterima Vojske Srbije i Crne Gore.

Predstavnici države se ovim povodom još nisu oglasili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: