18 agenata za Kašogija, 27 za Ćuruviju VIDEO

18 agenata stiglo je u Istanbul zbog Kašogija, a Ćuruviju je pratilo 27 agenata, kaže Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 23.10.2018.

09:35

18 agenata za Kašogija, 27 za Ćuruviju VIDEO
Screenshot/TV Prva

Matić, koji je i član Stalne grupe za bezbednost novinara, izjavio je gostujući u Jutarnjem program TV Prve da je razgovarao o slučaju ubistva saudijskog novinara u Istanbulu sa nekadašnjom urednicom “Politike” i bivšom predsednicom UNS-a Ljiljanom Smajlović, koja ima zanimljivu tezu o podudarnosti ubistava Kašogija i Slavka Ćuruvije.

"Imamo situaciju ovde u kojoj 18 agenata specijalne tajne službe Saudijske Arabije dolazi da nešto s njim radi, da ga prati i na kraju se sve završava ubistvom. Imamo situaciju i sa Slavkom Ćuruvijom, 27 agenata tadašnje državne bezbednosti ga prati jedan dan, pa ga prati drugi dan zbog toga što prvog dana nije urađeno nešto što je planirano, i drugog dana se dogodi to što je planirano i Slavko Ćuruvija je ubijen. Streljan", podseća Matić.

Kako kaže, i to je jedna vrsta demonstracije i poruke svim novinarima i onima koji drugačije razmišljaju da se smire ili ostanu pod kontrolom.

U slučaju Ćuruvije nije se moglo napraviti ništa, kada je reč o reakciji medijske zajednice na međunarodnom planu jer smo tada bili u sukobu s celim svetom, budući da je tada bila situacija pred bombardovanje 1999.

U slučaju Kašogija, objašnjava Matić, ubistvo se dogodilo u jednoj Turskoj, zemlji koja ima snažne političke relacije sa Saudijskom Arabijom i uopšte u tom regionu. "Mislim da će se do kraja saznati cela situacija, ovih dana", kazao je on.

"Ono što je važno", napominje Matić, "tu se vidi i igra velikog kapitala. Ni sam Tramp ne može da donese odluku da li da kazni ili da ne kazni, govori se o 470 milijardi...čuva kapital i nema reči da se uvedu bilo kakve ozbiljne sankcije, a jedine ozbiljne sankcije su ekonomske", zaključio je Matić.

O tome šta kaže o stanju na medijskoj sceni Srbije, odnosno o tome kakva je bezbednost novinara, ko ih ugrožava i šta bi sve trebalo uraditi pogledajte u VIDEO prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: