"Jačamo nuklearni arsenal dok se Rusija i Kina ne urazume"

Vašington -- Američki predsednik je upozorio da SAD nameravaju da jačaju sopstveni arsenal nuklearnog naoružanja kako bi izvršile pritisak na Rusiju i Kinu, prenosi Rojters.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Agencija navodi da je Donald Tramp ponovio ocenu da se "Rusija nije pridržavala Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa" koji je potpisan 1987. i iz kojeg je zapretio da će povući SAD.

"Dok se ljudi ne urazume, SAD će jačati sopstveni nuklearni arsenal", rekao je Tramp i potom dodao da se to "odnosi na Rusiju i Kinu".

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se u utorak sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.

Putin će od Boltona zatražiti objašnjenje "po pitanju velikog broja tema", saopšteno je iz Kremlja.

"Predsednik će sutra primiti Boltona. To će biti važan sastanak, jer predsednik očekuje objašnjenja o mnogim stvarima", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAS.

Poznato je da će Putin od Boltona tražiti objašnjenje o tome zašto Vašington planira da se povuče iz Sporazuma o kontroli naoružanja.

Američki predsednik Donald Tramp je u subotu rekao da će Vašington istupiti iz tog sporazuma jer ga Rusija, kako je naveo, "godinama" krši i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Pročitajte još:

Patrušev i Bolton razgovarali pet sati o naoružanju

Svet

strana 1 od 415 idi na stranu