Da li trag ubistva vodi do princa?; Princ: Čemu buka?

Sad je jasno, Džamal Kašogi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Svet čeka odgovor na pitanje hoće li trag ubistva dovesti do saudijskog princa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

13:12

Da li trag ubistva vodi do princa?; Princ: Čemu buka?
Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, novinar "Vašington posta" saudijskog porekla ušao je u konzulat 2. oktobra i iz njega nije izašao. Više od dve nedelje niko nije znao njegovu sudbinu, a zvanični Rijad je ćutao, čak i kada su istražitelji počeli njegovo telo da traže u obližnjoj šumi.

Zvanično, Rijad je priznao da je Kašogi stradao u konzulatu, po njihovoj verziji greškom.

Zadavljen je, potom mu je telo zavijeno u tepih i izneseno iz konzulata, a jedan od specijalaca koji je stigao iz Saudijske Arabije prerušio se u Kašogija i napustio konzulat, kako bi izgledalo da je novinar živ. Danas su već objavljene i te slike kao dokaz.

Jedini saudijski zvaničnik koji je pomenuo reč ubistvo je ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir, koji je izjavio da je Kašogi ubijen u "neovlašćenoj operaciji" i da to "predstavlja ogromnu grešku".

Saudijci su objavili da je u vezi s tom "greškom" i "neovlašćenom operacijom" uhapšeno 18 osoba. U trenucima kada je svet saznao jezive detalje ubistva Kašogija, saudijski kralj i njegov "omiljeni sin" kako zovu princa Muhameda bin Salmana, uputili su saučešće Kašogijevom najstarijem sinu. Tom vešću "pohvalili" su se i na državnoj televiziji.

Neki bi možda rekli da je reč o pravom licemerju jer je upravo mladi princ taj s kojim se ovo ubistvo i povezuje, od starta. Naime, fotografije i poruke saučešća otišle su u javnost nakon što je otkriveno kako je princ Muhamed navodno šokiran načinom na koji je zapadna javnost prihvatila incident u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj. Izvor blizak dvoru otkrio je za "Vol strit džornal" da su princ i kralj isprva bili vrlo ravnodušni prema celom slučaju, ali su se naknadno zabrinuli kada je pritisak svetske javnosti postao ozbiljan i kada je ceo slučaj zapretio da poljulja ionako krhki ugled Saudijske Arabije.

Prema drugom izvoru na koji se poziva "Vašington post", najviše je bio iznenađen princ koji uopšte nije shvatao u čemu je toliki problem. Ali, izgleda da će se princ još "duriti", ocena je svetskih medija, jer Zapad ne namerava da stane u vezi sa slučajem ubistva Kašogija, preneo je Jutarnji list.

Izvori američkih medija konstantno se danas vraćaju baš na "šokiranost" saudijskog princa, koji je pre par godina izveo pravi mali državni udar kada je pohapsio druge prinčeve.

Ti mediji navode da je princ Muhamed zvao i zeta američkog predsednika Džerada Kušnera 10. oktobra, s kojim je razgovarao o Kašogiju, dakle osam dana od nestanka novinara i navodno pitao "čemu toliko zgražavanje" svetske javnosti, piše "Dejli mejl".

Isti medij navodi da su mladom princu Kušner i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džohn Bolton tada rekli da će morati da otkrije sve pojedinosti Kašogijevog nestanka.

Od tada američki predsednik Donald Tramp pokušava da umanji priče koje su već procurele u javnost o tome kako je njegov zet izuzetno blizak sa spornim princom. Ali, kada se ugase svetla u Beloj kući, Trampu nije svejedno, jer je to "prijateljstvo" postala omča oko vrata na svetskoj sceni.

Neki republikanci bliski Trampu čak tvrde da turski istražioci imaju snimke koji će dokazati da je Kašogi ubijen na još jeziviji način i smatraju da iza svega stoji princ Muhamed.

Ta teza provlači se i kroz tekst u turskim novinama "Jeni Šafak" koje su objavile da je saudijski princ Mohammed bin Salman telefonski razgovarao sa saudijskim novinarom neposredno pre nego što je ubijen. Kako je list naveo, Kašogi je pre kobne posete bio u saudijskom konzulatu, gde je pristojno dočekan, ponuđen čajem, a zatim mu je zakazana naredna poseta kako bi dobio dokumente za venčanje.

Kada je drugi put došao u posetu, pripremljena mu je zamka, prenosi Index.hr. Novinara su okružili, zadržali na silu i potom mu pružili telefonsku slušalicu. "Kašogija je uhvatio saudijski tim u zgradi konzulata, a potom je princ Muhamed razgovarao sa Kašogijem telefonom i zamolio ga da se vrati u Rijad", kaže se u izveštaju turskih novina. Kako se navodi, Kašogi je odbio ponudu princa zbog straha da će biti uhapšen i ubijen ako se vrati u Saudijsku Arabiju, a nakon toga, on je zaista i ubijen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: