"Može da se uradi ono o čemu je Vučić pričao sa Palmerom"

Proces formiranja vojske Kosova Srbija ne može da zaustavi, ne mogu to ni sile kao što su Rusija i Kina i taj proces može biti samo usporen ili odložen.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.10.2018.

16:36

Foto: Tanjug

To je rekao predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Janjić je u izjavi za agenciju Beta rekao da očekuje da jedino Rusija na narednoj sednici Saveta bezbednosti UN poveže pravljenje vojske Kosova i ukidanje UNMIK-a kao jednostrani čin Zapada, što će biti "maksimum diplomatskog neslaganja".

"Interesno Rusiji to ne odgovara, jer je jasno da će kosovska vojska biti deo NATO-a, jer ona već sada sarađuje kao bezbednosna snaga", objasnio je Janjić.

Janjić je naveo da početak formiranja vojske Kosova nije novost za Srbiju, ali da je političko-bezbednosni momenat "prelomio" kod Amerike i Prištine da pokrenu taj proces.

"Stvorena je jedna povoljna situacija koju su Amerikanci iskoristili zajedno sa Prištinom, a to su bezbednosne napetosti od ubistva Olivera Ivanovića, hapšenja (Marka) Đurića, šetkanje po Gazivodama jednog i drugog predsednika, tenzije koje su tada nastajale", objasnio je Janjić.

On je podsetio da je Srpska lista sve donedavno učestvovala u raspravama o nacrtima zakona da se formira vojska Kosova, ali je svoje glasanje uslovljavala zahtevima kao što je formiranje Zajednice srpskih opština i drugim političkim i finansijskim zahtevima.

"Za Beograd je ovo sužavanje njegovog političko-bezbednosnog prostora i uticaja na Kosovo, a pogotovo na srpsku zajednicu", rekao je Janjić.

Po njegovim rečima, za konačno formiranje vojske potrebno je između dve do pet godina.

"Srbija može sada da pravi veliku političku, bezbednosnu i diplomatsku buku, da se buni, zove ruske mirovne snage, proklamuje okupaciju, a objektivno je da ta buka preti destabilizaciji Srbije i uvlačenju njenog dela u oružane aktivnosti, što je granica koju niko ne sme da pređe", kazao je Janjić.

On je ukazao na to da je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju Palmer otkrio da će bezbednosno pitanje biti uvršteno u Briselsku agendu i ocenio da je to "veliki napredak".

"Objektivno može da uradi ono o čemu je Vučić pričao sa Palmerom, da se u Briselu definišu pravila saradnje, razmena informacija, može da se aktivno uključi preko Srba na Kosovu u konstituisanje, delovanje i smanjenje nekih nadležnosti", kazao je Janjić.

Janjić je rekao da za sada formiranje snaga na Kosovu može da se podvede pod demilitarizaciju OVK i transformaciju koja je predviđena Rezolucijom 1244.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: