CG: Ponovo bura zbog bilborda sa srpskim vojnicima

Bilbordima “Pokoljenja djela sude 1918-2018” u Budvi, srpski narod Boke najavljuje svečanost koja će biti održana 7. novembra u Mediteranskom sportskom centru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

20:04

CG: Ponovo bura zbog bilborda sa srpskim vojnicima
Foto: Thinkstock

Kako piše CDM, reč je o svečanosti “povodom obeležavanja stotinu godina od oslobođenja Budve i ujedinjenja”, odnosno najavljuje proslavu Podgoričke skupštine.

Potpredsednik opštine Budva Vladimir Bulatović, za CdM kaže da ovi bilbordi nemaju veze sa opštinom, niti zna ko je organizator.

“U ime opštine Budva u novembru neće biti nikakve proslave sem Dana opštine, koji je 22. novembra. To je dan koji ima istorijski karakter za nas, gde su naši preci dokazali da svojim učestvovanjem u antifaštističkoj borbi žele da iskažu vrednosti slobode, dostojanstva, jednakosti, vrednosti koje treba da vladaju našim društvom. Opština Budva ne učestvuje ni u kakvoj drugoj organizaciji osim u onoj 22. novembra”, istakao je Bulatović.

Portal konstatuje da se priča o provocirajućim bilbordima se nastavlja i dodaje da su pre nekoliko meseci, bilbordi u Budvi bili jedna od glavnih tema.

I tada su slavili Podgoričku skupštinu, dodaje se.

Mnogi iz vlasti i civilnog sektora su poručivali da je to skandal, provokacija, udar na ustavni poredak zemlje i ruganje crnogorskom suverenitetu, naciji i državi. Podnete su i krivične prijave, i to od Crnogorskog pokreta, koji je tužio sve one koji su bilborde postavili. Tada su postavljanje bilborda osudili Vlada, Ministarstvo kulture i brojne političke partije. Iz Vlade je najavljeno da proslavu Podgoričke skupštine neće dozvoliti.

Sa druge strane, oni koji zagovaraju tezu oslobodilačkog poduhvata 1918. godine, kažu da je bilbordi nemaju za cilj da stvaraju podjle, već da ujedinjuju Crnu Goru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: