Ubistvo Kašogija — ko, kako i zašto?

Velika Britanija, Nemačka i Francuska su u zajedničkom saopštenju osudile ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija

Izvor: Beta

Nedelja, 21.10.2018.

23:00

Ubistvo Kašogija — ko, kako i zašto?
Foto: Tanjug/AP

Ove države navele su da postoji "hitna potreba za razjašnjenjem šta se tačno dogodilo".

Vlade tri zapadne zemlje navele su da "hipoteze" Saudijske Arabije treba da budu podržane verodostojnim činjenicama, prenosi Asošiejted pres.

Potrebno je uložiti više napora radi utvrđivanja istine, navodi se u saopštenju vlada tri zemlje i dodaje da će se one uzdržati od procena dok ne dobiju dalja objašnjenja.

U saopštenju se navodi i da su napadi na novinare neprihvatljivi i da izazivaju "krajnu zabrinutost" tri zemlje.

Saudijska Arabija je juče saopštila da je Kašogi umro tokom "tuče" u Konzulatu zbog čega je uhapsila 18 osoba, ali nije priznala tvrdnje Ankare da je novinar mučen, ubijen i raskomadan, niti da je grupa od 15 osoba poslata u Istanbul da ga ubije.

Američki senator iz redova vladajućih republikanaca Rend Pol izjavio je da je uveren da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Pol, dugogodišnji kritičar Saudijske Arabije, rekao je za Foks njuz da SAD "ne mogu da nastave da imaju odnose s njim" i da misli da će saudijski prestolonaslednik "morati da bude zamenjen", prenosi Asošiejted pres.

Tramp je juče, u intervjuu za Vašington post, rekao da će uskoro razgovarati s Mohamedom bin Salmanom, i da još nije odlučio da li će se i s kakvim posledicama suočiti Saudijska Arabija zbog ubistva Kašogija.

Predsednik SAD je kazao da namerava da konsultuje Kongres o tom pitanju i da će odgovor verovatno biti formulisan do utorka.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir izjavio je da je ubistvo novinara Džamala Kašogija strašna greška i obećao da će odgovorni za Kašogijevo ubistvo biti kažnjeni.

"Nažalost, ogromna i strašna greška je napravljena i uveravam vas da će oni koji su odgovorni biti kažnjeni", rekao je Džubeir za "Foks njuz", prenosi Rojters.

Nakon što je negirala bilo kakvu umešanost u nestanak Kašogija, kome se gubi trag 2. oktobra nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, Saudijska Arabija je subotu saopštila da je on ubijen u tuči u toj zgradi.

Kasnije je jedan saudijski zvaničnik rekao da je Kašogi zadavljen.

Verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija je pod 24-časovnom policijskom zaštitom, javila je agencija Anadolija.

Kašogi, kolumnista "Vašington posta", poslednji put je viđen 2. oktobra kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu da bi uzeo dokumenta neophodna za venčanje sa Hatidže Džengiz, državljankom Turske.

Džengiz je satima čekala verenika ispred konzulata, a pošto se nije pojavio, kontaktirala je vlasti, kako joj je to ranije verenik rekao da učini.

Pošto je Saudijska Arabija potvrdila da je Košagi mrtav, ona je na Tviteru na arapskom napisala: "Odneli su tvoje telo sa ovog sveta, ali će tvoj prelepi osmeh zauvek ostati u mom svetu".

Anadolija navodi da je Džengiz pod 24-časovnom policijskom zaštitom po odluci kancelarije guvernera Istanbula, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je ranije danas da će u utorak objaviti detalje turske istrage o smrti Kašogija.

Erdogan je, obraćajući se pristalicama u Istanbulu, istakao da Turska traži pravdu i da će detaljno o tome pričati u govoru pred članovima vladajuće partije u parlamentu, prenela je agencija AP.

Nakon što je negirala bilo kakvu umešanost u nestanak Kašogija, kome se gubio trag od 2. oktobra nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, Saudijska Arabija je u subotu saopštila da je on ubijen u "tuči pesnicama" u toj zgradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: