"Mogu SAD da pišu koliko hoće, nema promene R-1244"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da SAD jesu promenile politiku prema dijalogu Beograda i Prištine, ali da se ne očekuje da će povući priznanje.

Izvor: B92, Prva

Nedelja, 21.10.2018.

08:50

Foto: EPA-EFE/Mario Cruz

Dačić je gostujući na Prvoj televiziji rekao da nije sve “crno-belo” i da je najvažnije da se za Srbiju otvaraju vrata za dijalog.

“Neće oni promeniti politiku u smislu priznanja Kosova, ali nije sve crno-belo. Ja ne očekujem da će se ovako završiti kada je reč o vojsci Kosova. Najvažnije je da se otvaraju vrata za dijalog, zato što su pre nekoliko meseci SAD imale stav da nema o čemu da se razgovara”, rekao je Dačić povodom novih pokušaja Prištine da oformi vojsku Kosova.

Dačić se takođe osvrnuo na pismo bivše ambasadorke SAD Niki Hejli generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu o povlačenju Unmika sa Kosova. “Može Amerika da piše koliko hoće, nema promene rezolucije 1244 dok ne bude saglasnosti Saveta bezbednosti. Pošto nema saglasnosti, to se neće ni desiti. Neće se desiti da UNMIK ode sa Kosova i Metohije. To jedino može da se desi ako Rusija i Kina to podrže, a to je naučna fantastika”, naveo je Dačić.

Dačić je naglasio da velike sile podržavaju dogovor do kog bi trebalo da dođu Beograd i Priština i podsetio da je juče došao iz Beča, te da Austrija neće glasati da Kosovo uđe u Interpol, kao i za viznu liberalizaciju.

Podsetio je da je dijalog u Briselu koji su Tadić i Ketrin Ešton dogovorili bio tehnički dijalog, a ne o politički-suštinskim pitanjima i istakao da na Kosovu nema tehničkog pitanja koje nema političku pozadinu.

"Očigledno je da je došlo do promene, koja se sastoji u tome da velike sile sada podržavaju dogovor do kojeg dođu Beograd i Priština i to je najvažnija stvar kada je reč o Americi", naveo je Dačić.

Dodao je da Srbiju čeka teška borba, te da se mi borimo i protiv američke podrške Prištini za prijem u Interpol i naveo da je siguran da Kosovo neće ući u Interpol.

Prema nejgovim rečima, laž je da Kosovo sada ne sarađuje sa Interpolom, jer nije članica, jer kako je objasnio, na Kosovu se nalazi mirovna misija UN, koja ima sporazum sa Interpolom, te tako Interpol sarađuje sa Kosovom preko UN.

Ministar je za TV Prva naveo da bi Amerikanci i zapadne zemlje voleli da se pitanje Kosova završi onako kako su i predvideli, a to znači da Srbija prizna Kosovo.

Dačić se osvrnuo i na izjavu ministra Nenada Popovića koji je rekao da treba prekinuti dijalog ukoliko Priština ne odustane od vojske Kosova. Ministar Dačić je naglasio da takve izjave ne treba iznositi pre konsultacije sa predsednikom.

“To su stvari koje spadaju u red najviših pitanja. Srbija treba da ulaže maksimum. Ako nema dogovora, nema kompromisa, Srbija nikad neće podleći pritiscima. Do kraja godine broj zemalja koje su priznale Kosovo pašće ispod 100”, dodao je Dačić.

Opširnije u video - prilogu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: