"Amerika će se povući iz nuklearnog sporazuma s Rusijom"

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su pre 30 godina, u sovjetsko vreme, potpisali Vašington i Moskva.

Izvor: Beta

Subota, 20.10.2018.

23:05

Foto: Tanjug/AP

Tramp je na mitingu u saveznoj državi Nevadi uoči parlamentarnih izbora zakazanih 6. novembra u SAD, rekao da je Rusija prekršila taj sporazum, ne navodeći druge detalje.

"Povući ćemo se iz sporazuma i nastaviti da razvijamo svoje oružje, osim ako Rusija i Kina budu spremne na novi dogovor", rekao je Tramp.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton danas putuje u Rusiju, posle čega će posetiti Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju.

Američki mediji preneli su da će Bolton s ruskim zvaničnicima razgovarati o sporazumu o nuklearnom oružju srednjeg dometa koji su 1987. godine potpisali Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu jednu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: