"Patrijarh Vartolomej je raskolnik"

Ruska pravoslavna crkva carigradskog patrijarha Vartolomeja smatra raskolnikom, saopštio je predstavnik Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.

Izvor: Sputnjik

Subota, 20.10.2018.

21:50

Foto:EPA-EFE Maxim Shipenkov

Prema njegovim rečima, svojom odlukom da započne proces priznavanja autokefalnosti nekanonske crkve u Ukrajini Vartolomej je „priznao raskolnike i sam se priključio raskolu“, prenosi "Sputnjik".

Ilarion je naveo da Ruska pravoslavna crkva ne priznaje Vartolomejeve odluke.

„I nikako ne možemo da priznamo to pravo koje je on nezakonito prisvojio — da lično usvaja molbe pomesnih pravoslavnih crkava, da upada na kanonsku teritoriju pravoslavnih crkava, da se ponaša kao razbojnik, da stvara nekakve svoje strukture bez znanja crkava“, izjavio je mitropolit.

Ilarion je naglasio da Carigradska patrijaršija nema pravo da poništava dokumente koji su „više od 300 godina svedočili o nekoj crkvenoj realnosti, a koji su sačuvani do danas“.

Početkom oktobra Carigradska patrijaršija je odlučila da započne proces priznavanja autokefalnosti nekanonske crkve u Ukrajini, kao i da obnovi svoje predstavništvo u njoj.

Carigrad je ukinuo sve anateme i zabrane koje je Moskva uvela protiv samoproglašenog kijevskog patrijarha Filareta. Carigradska patrijaršija je objavila da obnavlja prava i lidera nekanonske Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve Makarija i njihovih sledbenika. Tom odlukom je Carigrad raskolničke crkvene strukture u Ukrajini proglasio legitimnim.

Carigradska patrijaršija je opozvala i pravne obaveze iz istorijskog pisma iz 1686. godine o predavanju Moskovskoj patrijaršiji prava da imenuje mitropolita kijevskog.

U ponedeljak je Ruska pravoslavna crkva objavila da prekida odnose sa Carigradom, jer njegove odluke smatra legalizacijom raskola. RPC je saopštila da će takva dejstva naneti katastrofalnu štetu ne samo milionima ljudi u Ukrajini nego i u celom pravoslavnom svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: