"Uskoro ćemo otkriti..."

Turski istražitelji će verovatno uskoro utvrditi šta se dogodilo s telom ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, izjavio je visoki turski zvaničnik.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.10.2018.

13:59

Getty Images

Neimenovani zvaničnik je Rojtersu rekao i da su Kašogijevi DNK uzorci dostavljeni Turskoj, što znači da istražitelji neće morati da, za sada, traže uzorke od Saudijske Arabije.

Istovremeno, predsednik Tursko-arapske medijske asocijacije, Turak Kislakči, rekao je, govoreći ispred saudijskog konzulata u Istanbulu gde je Kašogi poslednji put viđen kako ulazi 2. oktobra, da bi trebalo kazniti "vlast koja je izdala nalog" da Kašogi bude ubijen, prenosi AP.

Kislakči tvrdi da su Kašogija "ubile krvožedne ubice" i ističe da njegova grupa traži "istinsku pravdu" za ubijenog kolegu.

U međuvremenu, potpredsednik turske vladajuće Partije pravde i razvoja, Numan Kurtulmuš, rekao je danas da Turska "nikada neće dozvoliti zabašurivanje" ubistva saudijskog movinara Kašogija.

Kurtulmuš je naveo da će njegova zemlja podeliti sa svetom dokaze o ubistvu Kašogija i da je "konačan rezultat" istrage blizu.

"Saudijska administracija neće moći da se izmigolji iz ovog zločina ukoliko on bude potvrđen", zaključio je ovaj visoki turski zvaničnik.

Saudijska Arabija je sinoć saopštila da je saudijski novinar i dopisnik "Vašington posta" Džamal Kašogi ubijen u tuči sa ljudima koje je sreo u konzulatu te zemlje u Istanbulu, čime je Rijad prvi put priznao da taj novinar nije živ, nakon što je dve nedelje negirao da je umešan u njegov nestanak.

"Istraga je još u toku i uhapšeno je 18 Saudijaca do sada", navodi se u saopštenju saudijskog tužioca i dodaje da su savetnik Kraljevskog suda Saud el Katani i zamenik direktora obaveštajne službe Ahmed Asiri smenjeni, preneo je Rojters.

Saudijska verzija događaja se umnogome razlikuje od one koju su izneli turski zvaničnici, a koji tvrde da je Rijad poslao "odred smrti" da ubije i raskomada Kašogija.

Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra, kada je ulazio u konzulat, nakon čega su turski mediji tvrdili da je tamo ubijen i raskomadan, a Saudijska Arabija je te navode sve vreme negirala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: