"Da u dogovoru bude i nešto o SPC, Gazivodama, Trepči..."

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer je rekao ali da će se i od Beograda i Prištine tražiti da preduzmu krupne i politički teške stvari.

Izvor: B92

Subota, 20.10.2018.

09:52

Tanjug

On je povodom pitanja da li bi sporazum Beograda i Prištine morao da znači i priznanje nezavisnosti Kosova rekao da pregovarači treba da postignu potpunu normalizaciju odnosa i da sami dođu do toga.

"Nismo mi ti koji pregovaramo. Želimo pregovaračima da damo prostora da postignu rezultat koji se može opisati kao potpuna normalizacija odnosa. Ja sada ne bih unapred definisao kako to izgleda, hteli bismo da pregovarači sami dođu do toga, ali jasno je da ce se od obe strane tražiti da preduzmu neke krupne i politički teške stvari, da bi postigle takav ishod", rekao je Palmer u intervjuu za RTS.

On je govoreći o rešenju za Kosovo istakao i da nema "blanko čekova ni crvenih linija", ali da bi do dogovora Beograda i Prištine trebalo da dođe što pre.

"Ono što bismo mi voleli da se postigne je potpuna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, a to je složen izazov", rekao je Palmer.

On je istakao i da bi svaki dogovor po prirodi morao da bude višedimenzionalan i da bi imao i bezbednosni apekt, i političku i ekonomsku komponentu i nešto o imovini Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, kao i o Gazivodama, i o Trepci.

"Dakle, bio bi to kompleksan dogovor, a nama je samo bitno da bude ovde postignut, da bude trajan i primenjiv. Spremni smo da saslušamo bilo koji dogovor koji dve strane postignu, a koji ispunjava te uslove", istakao je Palmer.

Prema njegovim rečima, sve su to složena pitanja, ali se ne pocinje od nule, jer su obe strane već o njima razmišljale.

"Mada mi nemamo nikakvih krajnjih rokova, ipak se oseća da treba brzo raditi, osecaj hitnosti je tu jer proces mora da se kreće, moramo da osetimo da se nešto rešava", istakao je Palmer.

On kaže da ne misli da ce procesu, ili bilo kojoj od strana, pomoći ukoliko se proces bude odugovlačio.

"Zato bismo voleli da se požuri i da pregovaraci obe strane imaju u vidu da je stvar hitna i da mora da se postigne sporazum sa kojim se i jedni i drugi slažu", istakao je Palmer.

Upitan da li bi taj sporazum mogao da podrazumeva razmenu teritorija i pomeranje granica, Palmer je rekao da se ne bi upuštao u detalje, jer nisu videli nikakav predlog sporazuma.

"Naša pozicija je da nema crvenih linija niti ima blanko čekova. Voleli bismo da dve strane dođu do najboljeg mogućeg dogovora. Mi ćemo pogledati ono što nam donesu, a sa čim se slažu oba društva i svi smatraju dobrim rešenjem, i dobro ćemo promisliti, i ako imamo nekih primedbi na neke detalje, mi ćemo ih jasno izneti", rekao je Palmer.

Upitan koliko je tačno da je politika SAD postala fleksibilnija zbog promena u unutrašnjoj politici, zbog novih ljudi u administraciji koji na Balkan drugačije gledaju, Palmer kaže da je americka politika živo bice.

"Menja se sa vremenom i okolnostima i to je normalno za jedan proces kreiranja politike. Ako pogledate poziciju Amerike, videcete da se više radi o tome gde je Beograd, gde je Priština, kakvi su njihovi odnosi, kako stoje pregovori i kako Amerika sve to vidi i uzima u obzir realnost sa terena, nego što je u pitanju neki naš unutrašnji proces", ukazuje Palmer.

On napominje da su cilj i prioriteti SAD isti.

"Želimo punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i želimo da Beograd i Priština budu na evropskom putu i da se i širi region Balkana ukljuci u evroatlantske tokove. To je dosledna americka politika koja se sprovodi vec godinama i ostaje ista i danas, kakva će biti i sutra", poručio je Palmer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: