"Ugledajmo se na Srbe i Rumune u borbi protiv korupcije"

Sudija Trgovinskog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić službeno je objavio početak svoje antikorupcijske kampanje u sklopu nedavno osnovane organizacije.

Izvor: Jutarnji list, Hina

Subota, 20.10.2018.

17:39

Foto:EPA-EFE/ Christian Bruna

U razgovoru za Hinu pozvao je građane da se uključe u borbu protiv korupcije poručivši da nam uzori u tome mogu biti Rumunija koja je pokrenula postupke protiv više od 30.000 ljudi, ali i Srbija gde se sumnjiva imovina oduzima i prodaje već u prvostepenim sudskim postupcima.

Krajnji cilj organizacije Antikorupcija je preobražaj Hrvatske u državu s delotvornim i brzim pravosuđem kao temeljem za oporavak društva, naglasio je Kolakušić.

"Hrvatska je država koja je pokradena i opljačkana. Ukoliko se ne suprostavimo korupciji na svim nivoima i to svim snagama - Hrvatska će nestati. Svake godine u Hrvatskoj se ukrade više od 30 milijardi kuna. Prema istraživanjima agencija, polovina iznosa novca za javne nabave gubi se u korupciji", kazao je Kolakušić u razgovoru za Hinu.

Dodao je da je Hrvatska na samom začelju svetske liste u borbi protiv korupcije naglasivši i pozitivne primere drugih zemalja koje, za razliku od Hrvatske, imaju i državne agencije za borbu protiv korupcije.

''Hrvatskoj uzor u borbi protiv korupcije trebaju biti Rumunija i Srbija. U prvom redu to je rumunska državna antikorupcijska agencija kojoj je na čelu donedavno bila Laura Kövesi. Nekoliko su je puta hteli smieniti, ali svaki je put sto hiljada Rumuna izašlo na trgove i nije to dopustilo. Za preko 30.000 ljudi - uključivši sudije, advokate, ministre pa čak i premijera spoveden je postupak zbog korupcije.

I u Srbiji su odlučno krenuli jer se tamo već u prvostepenom postupku zbog korupcije oduzima i prodaje imovina. Ako se radi o mafijašima, onda ta imovina ide za dečje vrtiće i domove za nezbrinutu decu. Ako se u postupku dokaže da nisu krivi, dobiće naknadu štete. Ali, već u prvom trenutku im se sve oduzima jer inače - korupcija se isplati", kazao je Kolakušić.

Naglasio je da organizacija Antikorupcija kojoj je na čelu u zajedništvu s građanima sada počinje pružati pravnu pomoć svima koji nadležnim institucijama žele prijaviti korupciju, ali i kako će u organizaciji i obrađivati sve podatke o korupcijskim nedelima na svim nivoima društva.

Kazao je da će građani organizaciji Antikorupcija moći dostaviti svoja saznanja o korupciji i korupcijskim delima, predati podatke ili dokumentaciju kojom raspolažu te pritom dobiti stručnu i savetodavnu pomoć od pravnika volontera. Moći će se prijaviti i za volonterski rad u organizaciji koja je, nakon oglašavanja početka antikorupcijske kampanje, pobudila veliko zanimanje javnosti, prenosi "Jutarnji list".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: