"Ne pamti se dan kao jučerašnji", Zapad "trlja ruke"

Makedonsko Sobranje odlučilo je noćas da pokrene inicijativu ustavniih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.10.2018.

16:26

Foto: Tanjug/AP

To je izazvalo oluju pozitivnih reagovanja u međunarodnoj zajednici, SAD I EU, ali i nezadovoljstvo u najuticajnijoj opozicionoj VRMO-DPMNE.

Odluka je doneta zahvaljujući jednom broju poslanika opozicije, koji su tokom protekla dva dana promenila stranu I priklonila sa vladajućoj većini.

Svi oni su po kratkom postupku noćas izbačeni iz članstva VMRO-DPMNE.

Rasprava o inicijativi za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazumom započeta je u ponedeljak I trajala je tri dana, a onda je četvrtak proglašen za dan pauze. Nastavak je bio zakazan za juče u podne, tri puta je odlagan, a glasanju se prisitupilo tek kada je vladajuća većina bila sigurna da ima dvotrećinku većinu.

Skopski mediji danas pišu da se u Sobranju ne pamti dan kao što je bio jučerašnji, pun tenzija I neizvesnosti, sa povremenim optimizmom koji se, kako kažu, brrzo topio.

Neki od poslanika tvrde da je na njih navodno vršen pritisak da glasaju za vladinu inicijativu, na neke, pak, da budu protiv ili da ni ne prisustvuju sednici.

Pojedini mediji su spekulisali da su opozicioni poslanici, koji su glasali za inicijativu za to dobili novac. Činjenica je, međutim, da je četvoro poslanika VMRO-DPMNE oslobođeno kućnog pritvora, što je bila mera doneta na osnovu optužbe da su učestvovali u nasilju u parlamentu, 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Taljat Džaferi izabran za predsednika skupštine.

Takođe, Apelacioni sud je uprvo juče potvrdio dvogodišnju kaznu zatvora za bivšeg premijera I bivšeg lidera VMRO-DPMNE, Nikolu Gruevskog, zbog zloupotrebe službenog položaja I kupovine blindiranog mercedesa, čime je, kako se navodi, oštetio državni budžet za 600.000 evra.

Nakon što je odluka o ustavnim promenama noćas doneta, usledila je oluja reagovanja zvaničnika SAD I EU, a odlazeći ministar spoljnih poslova Grčke, Nikos Kocijas, koji je početkom sedmice podneo ostavku, izjavio je da je kao potpisnik Prespanskog sporazuma “najsrećniji ministar u ostavci”.

Inače, u ponedeljak u Skoplje dolazi visoki američki zvaničnik, Metju Palmer, koji je juče iz Beograda apelovao na vladajuću većinu u Sobranju da usvoji izmenu ustavnih amandmana, nazivajući to prilikom koja se neće ponoviti.

Mediji prenose i da je ovo tek prvi korak u realizaciji ustavnih promena radi promene imena Makedonije u Republika Severna Makedonija.

U međuvremenu Prespanski sporazum treba da bude usvojen I u grčkom parlamentu, pri čemu, I tamo postoje protivnici tog dokumenta.

Opozicioni poslanici u makedonskom parlamentu su navodno postavili četiri uslova da bi glasali za sporazum, a jedan od tih uslova I da, ukoliko sporazum ne bude izglasan u grčkom parlamentu, odluka Sobranja o promeni ustava bude poništena.

Inače, u drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to će u Sobranju biti potrebna prosta većina od ukupno 120 poslanika.

Potom sledi treća faza, usvajanje amandmana, za šta će ponovo biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, odnosno podržka najmanje 80 poslanika.

Vladin predlog izglasan noćas predviđa četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: