"Čestitke moj prijatelju, Zorane Zaeve"

Premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu na uspešnom glasanju u parlamentu Makedonije.

Izvor: Beta

Subota, 20.10.2018.

00:35

EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

"Čestitke moj prijatelju Zorane Zaeve. Večerašnje glasanje je veliki korak ka našem zajedničkom uspehu. Veoma važan korak ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za naše narode", napisao je Cipras na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na Tviteru je na makedonskom jeziku poručio da je Makedonija večerašnjim glasanjem korak bliže evroatlantskoj zajednici.

"Jedan glas, jedan veliki korak bliže zauzimanju mesta koje vam pripada u našoj transatlantskoj zajednici", napisao je Tusk.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da je danas veliki dan za demokratiju u Makedoniji i čestitao svima koji su odlučili da idu putem ka Evropskoj uniji.

"Očekujem da će slobodan izbor svih poslanika biti u potpunosti poštovan, posebno onih koji su večeras promenili stranu. Potrebno nam je državništvo, a ne partijske igre“, napisao je Han na Tviteru.

Skupština Makedonije večeras je dvotrećinskom većinom usvojila odluku o pristupanju ustavnim izmenama u skladu sa Sporazumom iz Prespe.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: