Južne vesti: Preko državnog posla do "puta po partnerku"

Tridesetak muškaraca zaposlenih u niškim javnim preduzećima, o trošku građana, otputovalo je na trodnevnu “ekskurziju” u ruski grad Belgorod.

Izvor: Južne vesti

Subota, 20.10.2018.

14:23

Južne vesti: Preko državnog posla do
screenshot

Kako navode Južne vesti, to su učinili “da bi pronašli partnerke”.

Organizatori ovakve delegacije kojom su diskriminisane đuvegije koje ne rade u javnom sektoru, jer nije bilo nikakvog konkursa za ovaj "ljubavni put", bili su Opština Medijana i Inicijativa "Iks" iz Niša.

Na daleki put autobusom, stazama potencijalne bračne sreće krenuli su 2. oktobra neoženjeni službenici i radnici.

Među njima, prema informacijama organizatora, bili su i oni koji rade u Studentskom kulturnom centru Niš, niškoj Policijskoj upravi, kao i u Javnom komunalnom preduzeću Tržnica, a otputovao je i rukovodilac Javne higijene JKP Mediane Ljubiša Janković.

Direktor Mediane Dragoslav Pavlović kaže da mu je ovo preduzeće platilo 18.000 dinara za putovanje.

I Tržnica je “častila” trojicu zaposlenih da u Belogorodu, niškom gradu pobratimu, pronađu “srodnu dušu”. Ovo je, kako kaže direktor ovog preduzeća Goran Đorđević, Nišlije koštalo nešto preko 57.000 dinara sa PDV-om. Đorđević kaže da su pare uplaćivane preko sidnikata, a da su one iz dela budžeta ovog preduzeća koji se odnosi na sport i rekreaciju.

I iz Studentskog kulturnog centra su išla dvojica zaposlenih, s tim što je jedan oženjen, a kako kaže direktorka ove ustanove Dragana Petković, uspostavljena je i saradnja sa belgorodskim Univerzitetom.

Direktor Tržnice Đorđević kaže da je put plaćen Turističkoj organizaciji Globus bus d.o.o iz Niša, a ovo trodnevno ljubavno putovanje pratila je i ekipa RTS-a.

Iza organizacije, kako kažu izvori Južnih vesti, a što potvrđuju učesnici, stoji Eparhija niška, Inicijativa za komunikaciju i saradnju “Iks” i članica jedne skupštinske komisije u Opštini Medijana, koja je ujedno i članica Incijative "Iks", Mirjana Todorović (SPS).

Todorovićeva kaže da je na put krenulo njih 48, od čega je troje putnika bilo iz RTS-a. Pet žena krenulo je da obilazi crkve, desetak njih koji su krenuli u zvaničnu delagaciju, dok su ostali putnici u Belgorod pošli u potragu za partnerom. Međutim, zašto je neženje birala iz redova zaposlenih u javnim preduzećima i zašto nije bilo javnog poziva za one koji nisu u javnom sektoru, a koji su na ovaj način diskriminisani, Todorovićeva nije želela da odgovori.

Međutim, ona tvrdi da je ona "prikupila" samo četvoro njih, a da je ostale odabrala Eparhija niška, preko svog Odbora za ženidbu. Ovakve tvrdnje negiraju u Eparhiji, gde kažu da ni na koji način nisu učestvovali u organizaciji, osim što su na put poslali sveštenika, jer su "lovci na ženska srca" obilazili i ruske crkve.

Iz Eparhije niške pošao je duhovnik Dalibor, pošto je delegacije obilazila crkve i manistire po Rusiji. Eparhija nije učestvovala u organizaciji i nije nalazila neoženjene momke - navode u Eparhiji.

Premda nije bilo nikakvog tendera ili konkursa za odabir prevoznika, već su pare Nišlija uplaćivane direktno privatnoj firmi za iznajmljivanje autobusa, Todorovićeva pita kakav je konkurs trebalo da bude raspisan i šta su to uopšte građani plaćali.

“Nemojte sad. Kakav konkurs? To je bilo jedno pokloničko putovanje. Ko je to platio? Šta su to građani platili? Ko ti kaže odakle je plaćeno? Oni koji su išli sami su plaćali. Samo su tri preduzeća platila”, odbrusila je Todorovićeva.

O toku novca nisu govorili ni u Inicijativi "Iks", koju su osnovala dva brata koja studiraju u Belgorodu, gde kažu da su sve radili besplatno.

Dodaju i da će najverovatnije u nekom skorijem periodu neudate gospođe iz Belgoroda potražiti muškarce u Nišu.

Predsednik najveće niške Opštine Nebojša Kocić nije odgovarao na poruke i pozive, baš kao ni njegova portparolka Dušanka Kitanović, koja je čak spustila slušalicu kada se novinar predstavio.

Predsednik Skupštine opštine Medijana Žarko Ranković rekao je da je potpisao putni nalog Todorovićevoj da putuje u Rusiju, ali da "prvi put čuje o provodadžisanju". Obećao je da će čitav slučaj da ispita i da će naknadno novinarima da pošalje odgovor.

Išao i odbornik Medijane koji je lagao Agenciju za borbu protiv korupcije da nije odbornik

Iako je Agenciju za borbu protiv korupcije slagao da nije odbornik u Opštini Medijana, Miljan Milenković je upravo kao odbornik išao u pohod na Belgorod.

Milenković je izostao sa časova fizičkog vaspitanja u Gimnaziji "Svetozar Marković" gde je zaposlen, da bi obilaziao belgorodske kafane, muzeje, ustanove i fabrike, iako, kako kaže izvor Južnih vesti, prvobitno nije ni bio planiran za ovo putovanje, već se priključio naknadno.

Zašto je išao, novinari nisu uspeli da saznaju od organizatorke Mirjane Todorović, jer kako kaže, na to "nema potrebe da odgovara".

“Ne, ne, ne mogu da odgovorim. Nema potrebe da odgovaram na to. Ja na to pitanje ne želim da odgovorim”, rekla je Todorovićeva.

Ona je novinare za to pitanje uputila na predsednika Opštine Kocića, ali se on nije javljao na telefon, niti odgovorao na poruke. Pored toga, predsednik opštinske Skupštine Ranković se ne seća da je potpisao nalog Milenkoviću, uz obećanje da će proveriti i naknadno obavestiti novinare.

Podsetimo, Milenković je doskorašnji v. d. direktora Pozorišta lutaka u Nišu, koji je podneo ostavku sa te funkcije nakon pisanja Južnih vesti o tome da je ugradio sporne kamere gde se presvlače glumice. Pored toga, Milenković je lascivne komentare upućivao maloletnicima po društvenim mrežama, što je izazvalo burnu reakciju javnosti, pa čak i gradske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: