Avion uleteo u turbulenciju, povređeno 15 putnika

Petnaest putnika leta od Majamija do Buneos Ajresa lakše je povređeno kada je njihov avion uleteo u jaku vazdušnu turbulenciju.

Izvor: Beta

Petak, 19.10.2018.

21:06

Avion uleteo u turbulenciju, povređeno 15 putnika
Foto: Gettyimages

To je saopštila argentinska aviokompanija "Aerolineas Argentinas".

Kompanija je navela da su sinoćne turbulencije bile "jakog intenziteta" i da je posada pomogla povređenim putnicima čim je turbulencija prošla.

Po sletanju aviona, od ukupno 192 putnika aviona osam je odvedeno na dodatne lekarske preglede.

Turbulencija je prostran kovitlac koji nastaje pri kretanju velike vazdušne mase, a iznenadna je jer nema nikakvih vidnih nagoveštaja. Ona nastaje kada se mase vazduha kreću različitim brzinama zbog različite temperature, te i gustine.

Turbulencija najviše ima na 7.000 do 12.000 metara nadmorske visine što je i zona u kojoj većinom lete putnički avioni. Turbulencija na manjim visinama ima ređe, obično u neposrednoj blizini planina.

Iako veoma neprijatna, trubulencija retko ugrožava sigurnost putnika, a još ređe aviona. Zbog opasnosti od pada tokom turbulencije, putnicima se savetuje da sve vreme tokom leta koriste sigurnosne pojaseve.

Po procenama meteorologa, trubulencije postaju sve jače i sve h češće ima zbog klimatskih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: