UAE upozoravaju da se ne destabilizuje Saudijska Arabija

Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su protiv svakog pokušaja "destabilizacije" Saudijske Arabije.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

19:22

UAE upozoravaju da se ne destabilizuje Saudijska Arabija

Upozorenje stiže u trenutku kada rastu kritike Rijada više od dve nedelje od nerasvetljenog nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Ministar za spoljne poslove Emirata Anvar Gargaš je preko svog Tviter naloga podvukao "čvrst" stav Abu Dabija protiv "politizacije" slučaja, predrasuda i "pokušaja destabilizacije Saudijske Arabije".

Turska i Saudijska Arabija sprovode odvojene istrage o nestanku novinara, kritičara saudijskih vlasti, ; kome se gubi svaki trag od kad je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra. Turski zvaničnici sumnjaju da je on ubijen u konzulatu i da mu je raskomadano telo odatle izneseno. Saudijska Arabija negira bilo kakvu umešanost i saudijski zvaničnici obećali su da će sprovesti detaljnu istragu o tome.

"Bezbednost i stabilnost regiona kao i njegovo mesto na međunarodnoj sceni zavise od Saudijske Arabije i njene političke, ekonomske i verske težine", napisao je Gargaš i upozorio da ne treba mešati potragu za istinom sa ciljanim napadima na Rijad. ;

Saudijska Arabija čiji ugled trpi zbog ovog slučaja podvrgnuta je velikim međunarodnim pritiscima. ;

Američki predsednik Donald Tramp juče je rekao da izgleda da je novinar mrtav i upozorio Rijad da će se suočiti sa "oštrim" posledicama ukoliko se utvrdi njegova odgovornost. ;

Više svetskih zvaničnika uključujući šeficu MMF-a Kristin Lagard, američkog ministra finansija Stivena Mnučina, i francuskog ministra finansija Bruno Le Mera otkazali su dolazak na veliki ekonomski skup predviđen od 23. oktobra u Rijadu zbog nerazjašnjenog slučaja saudijskog novinara.Skup bojkotuju i mnogi šefovi poznatih svetskih kompanija iako im je Saudijska Arabija važan poslovni partner. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: