"Kosovo ne može u Interpol, ne može ni vojska sve dok..."

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se protiv članstva Kosova u Interpolu, kao i protiv formiranja vojske Kosova.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto:EPA-EFE/ Christian Bruna
Foto:EPA-EFE/ Christian Bruna

On je to istakao nakon razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem u Beču.

Štrahe je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, kazao da se na pitanja o članstvu Kosova u Interpolu i formiranja vojske ne može dati pozitivan odgovor dok se pitanje Kosova ne reši na nivou UN.

Prema njegovim rečima, na Balkanu postoje otvorena pitanja koja treba da se reše i ne smeju se uneti u EU.

U tome odgovornost imaju Srbija i Kosovo, koje treba da doprinesu mirnom rešavanju otvorenih pitanja.

Podsetio je da su vođeni razgovori i da je čak razmotreno kao moguće rešenje razmena teritorija sa ciljem uspostavljanaj održivog mira.

„To je sada, čini se, na ledu, ali pokazuje da postoje prave inicijative koje mogu voditi ka dogovoru, ako su obe strane dobre volje i pre svega međunarodna zajednica rezultate dogovora ispoštuje i prihvati“, podvukao je Štrahe.

On je istakao da treba da bude cilj da dve strane postignu dogovor, jer je samo tako moguć mirni razvoj.

Otvorena pitanja oko granica treba mirno rešavati, uz dogovor, i za to postoji puna podrška Austrije, naglasio je Štrahe.

Istovremeno je naglasio da u rešavanju otvorenih pitanja treba uzeti u obzir i srpske interese, koji nailaze na sluh u Austriji.

Štrahe je naglasio da se mora razumeti da je Kosovo od bitnog interesa za Srbiju i da se po tom pitanju treba obazrivo odnostiti.

On je istakao da je bitno da se u pozitivnom dugu dođe do održivog rešenja, koje bi obe strane prihvatile, jer bi tada budućnost Balkana mogla pozitivno da se razvija u pravcu Evrope.

Štrahe je rekao da već duže neguje prijateljski kontakt sa srpskim političarima i da se to sada diže i proširuje na nivo dve vlade.

„Srbija je bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja na Balkanu i garant za mir i stabilnost u regionu. Odnosi Srbije i Austrije su već sada dobri, ali treba da budu produbljeni. Iduće godine slavimo 150 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Mislim da je Srbija na pozitivnom putu u pravcu EU, a Austrija će je u tome podržati“, ukazao je on.

Štrahe je rekao da Austrija želi da podstakne i podrži blagostanje, mir i stabilnost na Balkanu, a pristupni proces su najbolje sredstvo za to.

Evrospka perspektiva Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, u sopstvenom interesu su Austrije.

Podsetio je da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji sa oko 400 preduzeća, koaj zapošljavaju oko 18. 000 ljudi.

Kosovo

strana 1 od 115 idi na stranu