Danas presuda u slučaju "Galenika 1"

Specijalni sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu bivšem direktoru "Galenike" Nenadu Ognjenoviću i njegovim saradnicima.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.10.2018.

06:50

Danas presuda u slučaju

Oni se terete da su zloupotrebom položaja oštetili tu farmaceutsku kuću. Ovo je takozvani slučaj "Galenika 1", dok je "Galenika 2" još u toku suđenja. Pored Ognjenovića presuda će biti izrečena za još sedam optuženih.

U završnoj reči, nakon višegodišnjeg suđenja tužilaštvu za organizovani kriminal letos je sudu predložilo da Ognjenovića osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora, a ostale optužene na kazne od dve do šest godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Tužilaštvo je takođe predložilo sudu da obaveže Ognjenovića da "Galenici" nadoknadi štetu u iznosu od 805.231.504,04 dinara, kao i da mu izrekne zabranu obavljanja poziva, delatnosti ili dužnosti u trajanju od 10 godina.

Ognjenović se u ovom slucaju tereti za četiri krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, a tokom suđenja je negirao delo za koje se tereti. Za nekadašnjeg direktora "Velefarma" Dragoljuba Vučićevića tužilaštvo je predložilo kaznu od šest godina zatvora, a za vlasnika radnje "Pavlović" Dragana Pavlovića dve godine zatvora i oduzimanje imovinske koristi od 6.286.478,03 dinara.

Za nekadašnjeg zamenika generalnog direktora "Galenike" Gorana Orlića tužilaštvo je predložilo kaznu od četiri godine zatvora. Tužilaštvo je predložilo da se odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica osude na kazne od pet i četiri godine zatvora, s tim da naloÅži da se Jovoviću oduzme i imovinska korist od 162.383.941,80 dinara.

Za odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milana Vladovića tužilaštvo je tražilo kaznu od pet godina zatvora i novcanu kaznu od 900.000 dinara, a za procenitelja Željka Birmancevića.

Ovaj slučaj pokrenut je u maju 2013. godine, a optužnica je podignuta u novembru. Protiv optuženog vlasnika zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić" Miodraga Jeremića i direktora "Farmatrejda" Radoslava Sekulića, postupak je obustavljen jer su u međuvremenu preminuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: