Masovni pomor životinja kod Vršca, zatrovana pšenica? FOTO

Za dva dana kod Vršca stradalo je oko 70 životinja, navodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Pretpostavlja se da je reč o trovanju semenom pšenice.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

15:28

Masovni pomor životinja kod Vršca, zatrovana pšenica? FOTO
Foto: Facebook/Društvo za zaštitu i prouèavanje ptica Srbije

"Juče i danas pronađeni su leševi 55 golubova, 6 gugutki, jedne zebe, 6 koza i jedne mačka. Prema rečima meštana stradao je i fazan, a deo leševa ptica i drugih životinja tokom noći odnele su druge životinje. Opravdana je bojazan da će u narednim danima biti još uginuća", saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo na svojoj stranici na Fejsbuku navodi da je "uzrok trovanja seme pšenice sa obližnje njive koje je, vrlo verovatno, protivzakonito tretirano karbofuranom. Na celoj površini njive jasno se uočavaju zrna pšenice koja su prebojena roze bojom".

Karbofuran je zabranjeni herbicid koji deluje na centralni i periferni nervni sistem, blokira ili stimuliše prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti

Odmah nakon saznanja tim DZPPS izašao je na teren i obavestio policiju, fitosanitarnu, veterinarsku, šumarsko-lovnu i inspekciju za zaštitu životne sredine.

Službenici policije i predstavnici Lovačkog udruženja iz Vršca izašli su na teren, a sutra će postupati ostale institucije, dodaje se u saopštenju.

Masovna trovanja životinja u Srbiji, među kojima su i ugrožene vrste ptica, učestala su poslednjih godina u Srbiji, a stručnjaci stalno upozoravaju da je situacija alarmantna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: