Gojkovićeva: Neke žene koje govore o ravnopravnosti...

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je pred ženama u Srbiji "velika bitka" za osvajanje sistema upravljanja.

Izvor: Beta

Petak, 19.10.2018.

16:12

Gojkovićeva: Neke žene koje govore o ravnopravnosti...

Ona je istakla i da će im tu mogućnost pružiti novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji uskoro očekuje pred poslanicima u parlamentu.

"Ubeđena sam da ćemo se iduće godine pohvaliti usvajanjem novog zakona o rodnoj ravnopravnosti", kazala je Maja Gojković novinarima u Skupštini Srbije.

Nakon otvaranja šeste Nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže pod nazivom "Žene grade budućnost", Maja Gojković je kazala da u Skupštini Srbije poslanice čine 37,8 odsto, da su žene savladale politiku, ali da im preostaje bitka za ostale sisteme upravljanja u zemlji.

"Postale smo vidljive u političkom životu... Nedostaje nam veća zastupljenost u drugim sektorima aktivnog delovanja. Preostaje nam velika bitka da osvojimo i velike sisteme upravljanja u našoj državi, a takvu mogućnost nam otvara novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je završio javne rasprave i očekujemo ga uskoro pred poslanicima našeg parlamenta", kazala je Maja Gojković.

Predsednica parlamenta je kazala da taj zakon predviđa veću zastupljenosti žena u drutšvu i da će biti moderan zakon, na čijoj se sprovodivosti mora raditi.

Ukazala je da nedostaje medijska slika bez predrasuda o ženama koje se bave javnim poslovima.

Navodeći da napredak koči i nedostatak solidarnosti među ženama koje se bave politikom, Maja Gojković je istakla da "neke žene" koje govore o ravnopravnosti polova "padaju na ispitu" jer smatraju da je ravnopravnost polova dobar pi ar (PR), dok izostaju prave osude napada na žene koje se bave politikom.

"Kada treba osuditi napad na žene koje se bave politikom onda se ćuti. Veliki je izazov pred svim ženama koje se bave ravnopranošću polova da to rade istinski, a ne kao neki lep pi ar", kazala je Maja Gojković.

Direktorka Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju u Srbiji Ursula Lojbi kazala je da Švajcarska podržava Žensku parlamentalnu mrežu od njenog osnivanja kroz obuke i radionice u cilju osnaživanja kapaciteta.

"Ponosni smo na rezultate ostvarene u zagovaranju rodne ravnopravnosti", kazala je ona i dodala da je nov zakon o rodnoj ravnopravnosti sjajna šansa za Srbiju.

Švajcarska ostaje posvećen partner u Srbiji ka postizanju rodne ravnopravnosti, navela je ona.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio kazao je da će Misija nastaviti da podržava aktivnosti u vezi sa rodnom ravnopravnošću.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nedera kazala je da je cilj UNDP da u Srbiji omogući i olakša kreiranje boljih uslova života za sve.

Ona je navela da je suština agende UN 2030 da niko ne bude isključen iz društva i da je jedan od ciljeva te agende posvećen rodnoj ravnopravnosti.

"Deset godina se bavimo fenomenom nasilja nad ženama. Hoćemo integrisan odgovor na nasilje nad ženama", kazala je ona i dodala da UNDP kroz projekte u Srbiji radi na integrisanju politike rodne ravnopravnosti.

Na šestoj Nacionalnoj konferenciji Ženske parlamentarne mreže "Žene grade budućnost" učestvuje više od 4.000 učesnika i učesnica iz više od 90 gradova i opština Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: