Orban "bacio rukavicu" i izazvao EPP

Mađarski premijer Viktor Orban “bacio je rukavicu” i izazvao Evropsku narodnu stranku ( EPP) na sastanku pre samite.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.10.2018.

23:45

Orban
Foto: Gettyimages

Orban je rekao da želi da ostane član EPP, ali treba ga prihvatiti onakvog kakav jeste, prenosi Euroaktiv.

Konzervativni političar, koji je izazvao brojne glavobolje u svojoj evropskoj političkoj porodici, rekao je da ne može da razume zašto je njegovo pitanje toliko aktuelno i na dnevnom redu, s obzirom na činjenicu da godinama sprovodi istu politiku i retoriku.

Orbanova partija Fides optužena je za napade na medije, uznemiravanje nevladinih organizacija i tvrdi pristup prema pitanju migranata, što je dovelo do debate u Evropskom parlamentu o tome da li je prekršeno pravo Evropske unije i glasanje na kome je izglasano pokretanje kaznenih postupaka prema članu 7 protiv zemlje.

Orban se takođe nedavno zahvalio grčkoj ekstremno desničarskoj partiji Zlatna zora za njihovu podršku na prošlomesečnom glasanju o članu 7. Mnogi političari iz EPP-a se ne osećaju ugodno zbog Orbanovih činjenja, ali niko do sada nije pokrenuo inicijativu za njegovo isključenje.

Izvori Euroaktiv-a su rekli da je Orban naglasio da je željan da ostane član EPP, ali da ne želi da se promeni, a ukoliko ga neki ne žele u ovoj evropskoj porodici, mogu zatražiti njegovu suspenziju.

“Većina lidera EPP traži rešenje koje će promovisati jedinstvo, a ne raspad“, rekao je drugi izvor, dodajući da je EPP uvek rešavao svoje probleme kroz dijalog.

Predsednik Evropske narodne partije Dzozef Dol izjavio je da je uvek bio prijatelj Orbana i da ga je uvek branio, ali dodao je da mora da brani demokratiju, ljudska prava, slobodu i vladavinu pravu, koje predstavljaju svete vrednosti EPP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: