Ostavka šefa diplomatije — šahovski potez ili kriza vlade?

Ostavka grčkog šefa diplomatije Nikosa Kocijasa glavna je tema u grčkim medijima.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.10.2018.

22:40

Ostavka šefa diplomatije — šahovski potez ili kriza vlade?
Foto:EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

Mediji pokušavaju da odgonetnu da li je reč o "šahovskom potezu" premijera Aleksisa Ciprasa ili je u pitanju kriza vlade.

Nepredvidivi potez Kocijasa izazvao je pravu oluju reakcija u Grčkoj, a ona se svodi na to da se Cipras zapravo opredelio da između bivšeg šefa diplomatije ipak izabere lidera manje članice vladajuće koalicije Nezavisni Grci i ministra odbrane Panosa Kamensa.

Zaključak koji se izvodi u većini medija je da je Cipras taj izbor napravio iz samo jednog razloga - da spase vladu.

Opozicija, međutim, tvrdi da je ovo početak kraja vlade Sirize.

Nakon što Cipras juče prihvatio ostavku Kocijasa i saopštio da će preuzeti rukovođenje resorom Ministarstva spoljnih poslova i da će učiniti sve za uspešni završetak Prespanskog sporazuma.

Portparol grčke vlade Dimitris Janakopulos, koje je pre izvesnog vreme tvrdio da u vladi nema nesporazuma i podela, izjavio je danas da Cipras niko nije ucenjivao niti ga je neko ucenio.

Janakopulos je rekao da je za njega ostavka Kocijasa neshvatljiva tim pre što, kako je rekao, premijer nikada nije imao sumnju u dobar odnos bivšeg šefa diplmatije i Kamenosa.

"Premijer ima vrlo specifičan politički kontekst, vrlo specifičan politički cilj - da izvrši sporazum sa Skopljem ... Prespanski sporazum nije samo živ, to je centralni cilj politike za nas, kaže Janakopulos.

Kocijas je, inače, podneo ostavku juce nakon sukoba na sastanku vlade sa ministrom odrane Kamenosom zbog spora oko imena Makedonija.

Mediji su preneli da je Kocijas bio veoma uvređen zbog toga što ga Cipras u raspravi sa Komenosom nije podržao.

Grčki mediji pišu, međutim, da nesuglasice Kocijasa i Kamenosa nisu od juče.

Podsećaju da je Kocijas tražio od Ciprasa da iskjuči iz vlade Kamenosa tokom poslednjeg rebalansa budžeta, te predlagao novu parlamentarn većinu koja bi povela Grčku u pravom smeru.

Kocijas je, inače, bio glavna figura s grčke stranke u pregovorima sa Makedonijom koji su trajali gotovo godinu dana.

S druge strane Kamenosovi Nezavisni Grci su žestoki protivnici Prespanskog sporazuma.

Protiv tog sporazuma prema kojem bi Makedonija trebalo da promeni ime u Republika Severna Makedonija je i lider opozicione Nove demokratije, Kiriakos Micotakis je rekao da je grčki premijer odlučio da ukloni Kocijasa koji je bio najveći pristalica Prespanskog sporazuma, a da za svaki slučaj u vladi zadrži Kamenosa koji se tom sporazumu protivi.

Micotakis kaže da to ukazuje na potrebu da Grčka ima stabilnu vladu koja ć da govori "jednim glasom" u zemlji i van nje.

Mediji u grčkoj i danas se osvrću na poruku Kocjasa koji je naon što mu je Cipras prihvatio ostavku na tviteru napisao:"Učinili su sve da me sahrane - ali nisu znali da sam seme".

Pritom, on je citirao jednog starog grčkog pesnika, ali je, iako je u vladi bio kao nestranačka ličnost, ostavio prilično jasnu poruku, koja bi se mogla protumačiti i kao:"Ničem i gde me ne seju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: