"Mislimo na dan posle, ne želim stvaranje panike"

Francuska nema nameru da uvodi vize britanskim turistima ukoliko London i Brisel ne postignu sporazum o budućim odnosima posle Bregzita.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.10.2018.

21:27

Foto: Gettyimages

To je izjavio francuski predsednik Emanuel Makron posle samita lidera Evropske unije (EU) u Briselu.

"Želim da umirim sve i da mislimo na dan posle (Bregzita). Ne želim stvaranje panike", rekao je Makron demantujući navode u britanskim medijima o mogućim vizama.

Makron je rekao da se preduzimaju mere u slučaju da nema sporazuma, kako bi se "život normalno nastavio" bez uticaja na letove, brodove, vazdušni saobračaj i kretanje građana ali će to biti s novim pravilima.

"Nije dobro reći da će biti katastrofa ako nema dogovora. Želim dogovor, ali nisam ni za loš dogovor. U slučaju da nema dogovora, naša je odgovornost da to što manje utiče na stanovništvo", ; dodao je Makron.

Francuska vlada planira da usvoji zakon o tom pitanju kako bi izbegla primenu viza za britanske turiste koji žele u Francusku.

U Briselu je danas završen dvodnevni samit EU posvećen Bregzitu na kojem je pored zastoja u pregovorima izražena nada u postizanju sporazuma.

Do zastoja u pregovorima došlo je zbog neslaganja oko granice sa Irskom posle Bregzita, koji zvanično stupa na snagu 29. marta 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: