RT: Top 10 Rusofoba, RIP za Džona Mekejna

“Došlo je i to doba godine kada objavljujemo listu 10 najvećih Rusofoba u proteklih godinu dana”, stoji na sajtu Raša tudeja.

Izvor: B92, RT

Sreda, 17.10.2018.

13:42

RT: Top 10 Rusofoba, RIP za Džona Mekejna
Ilustracija: Thinkstock

Ta lista sačinjena je od onih koji su imali, prema ocenama Raša tudeja, najviše benefita od širenja Rusofobije u svetu.

“Ali, najpre par reči o onima koji su ispali s prošlogodišnje liste. RIP za prošlogodišnjeg pobednika Džona Mekejna, koji je preminuo ranije ove godine. Lista neće biti ista bez njega”, navodi uredništvo RT-a.

A evo i te liste:

1. Atlanstki savez – Iako taj savez sam sebe opisuje kao nepartijski, svi koji imaju oči i umeju da čitaju opisuju ga kao NATO. “Da, ova grupa mislilaca, koju je osnovao NATO, troši svoje vreme u borbi protiv onoga što oni zovu ruska propaganda, ali tako što šire svoju propagandu”, navodi RT. Posao im je da “jure” po tviteru “trolove Kremlja”.

2. Britanska Konzervativna partija- Izabrani Rusofobi

Foto: Getty Images
Bilo je neizbežno, navodi RT, da se odnosi Rusije i Velike Britanije pogoršaju zbog slučaju trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja, ali je Konzervativna partija baš u tome preterala.

Mejeva, Džonson, Tugendat – svi redom, a najdalje je otišao ministar odbrane koji je optužio Moskvu za hiljade i hiljade ubistava.

3. Rejčel Medou – Rusofobija je poludela

Novinarka američke televizije MSNBC napravila je da Rusofobija radi za nju. U stilu “svi putevi vode ka Moskvi”, uz plasiranje lažnih vest ona pravi rejting. Njen najbolji stav je, navodi RT, kada je rekla da je realni dobitnik poboljšanja odnosa između SAD i Severne Koreje zapravo Rusija jer se, zaboga, graniči sa Severnom Korejom.

4. Skripalj analitičari – Rusofobi za iznajmiti

Trovanje Skripalja je bilo lođe za Solzberi ali ne i za “iznajmite-citat- analitičare” koji su preplavili britanske medije, uglavnom zahvaljujući tome što je Ruisija sve te navode ignorisala. Njihova sposobnost je optužiti Rusiju, za bilo šta, bilo kada, 24 sata dnevno.

5. Velikobritanska “fejk njuz” istraga – Rusofobija komiteta

screenshot
U velikoj Britaniji pokrenuta je parlamentarna istraga o lažnim vestima, odnosno tome kako se Rusija mešala u Bregzit. Kada su stručnjaci Fejsbuka i Tvitera rekli da nema dokaza da je Moskva na bilo koji način, putem društevnih mreža, imala ili ima uticaj na pregovore o izlasku Britanije iz EU, parlamentarni komitet je nastavio i nastavio da postavlja isto pitanje, a oni da ne nalaze nikakve dokaze.

6. Majkl Mekfaul – diplomata Rusofob

EPA-EFE IGOR KOVALENKO
Bivši američki ambasador u Rusiji Makl “volim Ruse” Mekfaul, ove godine bio je veoma “vidljiv”, pogotovo kada je glumio “kraljicu drame” vikavši da će mu Tramp poručiti da spakuje kofere i ode u Moskvu na ispitivanje. Za nekog ko za sebe kaže da je Rusofil nema baš pozitivno mišljenje o Rusiji. “Americi ne treba Rusija, ni za šta”, jedan je od njegovih stavova, navodi RT.

7. “Dejli bist” – Rusofobija kao novinarstvo

“Dejli bist” preuzeo je mesto od “Bazfida” zahvaljujući veoma posvećenom rusofobnom novinarstvu. Neki od ponuđenih naslova, kao primer su: “Kako Rusija eksploatiše američku belu dominaciju”, “Ruski hakerski napadi nisu mešanje u izbore već akt rata”,…

8. Hilari Klinton – Veoma loš gubitnik Rusofob

Foto: Getty Images
Hilari je zapravo pala za jedno mesto u odnosu na prošlogodišnju listu, ali je na njoj ipak ostala zahvaljujući tome što za sve loše što joj se desilo okrivi Rusiju. I dalje misli da je rusko mešanje u američke izbore krivo što je pobedio Tramp. A možda da se zapita da je birači jednostavno nisu hteli birati – navodi RT.

9. Bil Brauder – „Ne za profit“ Rusofob

Vilijam, ili Bil kako ga prijatelji zovu, iskoristio je i slučaj Solsberi kako bi zaradio. sada traži uvođenje sankcija za brojne Ruse, ali on je i poznat da iskorištava krize. kada se raspao SSSR poprilično se obogatio, akada je optužen u Rusiji za utaju poreza proglasio je sebe tza Putinovog neprijatelja broj jedan.

10. Džastin Trudo – "Upao u voz" Rusofob

Ulazak kanadskog premijera na ovu listu za mnoge je iznenađenje. On je uskočio u ovaj voz zahvaljujući uobičajenim optužbama o mešanju Rusije u izbore, govoreći da će biti pravih posledica.

Ali stvar je takva da se Trudo toliko trudi da se prikaže kako voli sve i svakoga pa ove kritike s njegove strane “stvarno bole”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: