"Žao nam je, vaš poziv ne može biti ostvaren" VIDEO

"Žao nam je, vaš poziv ne može biti ostvaren. Molimo vas, pokušajte kasnije.“

Izvor: Prva

Četvrtak, 18.10.2018.

20:38

Screenshot/TV Prva

Krajnje je vreme je da se poruka presnimi i glasi: Pokušajte mnogo kasnije, jer ni posle devet meseci nadležni ne znaju kada će na SOS poziv neko odgovoriti.

Problem broj jedan: Snimati ili ne, pozive žena žrtava nasilja?

"Zašto se snima? Zato što se radi o osetljivim grupama. Tamo niko ne zove zato što mu je hir već zbog problema. Možemo da imamo alarmantne situacije zove u pomoć i moramo da imamo sutra dokaz na sudu. Ovako smo mogli da zaposlimo tri žene koje će se javljati na panasonik telefon bez ikakve odgovornosti“, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad.

"Nema snimanja razgovora, nema uključivanja supervizora u razgovor jer su ključni principi SOS telefona aninimnost i poverljivost zato što oni garantuju bezbednost žena. Žena koja dobije prvu informaciju da će razgovor biti sniman, žena koja pet godina živi u strahu i ćutnji, ona neće nastaviti taj razgovor“, ističe Aleksandra Nestorov iz Autnomnog ženskog centra.

Problem broj dva: Zašto je država za SOS liniju raspisala konkurs, a ne javnu nabavku?

Danas je zbog toga jedan NVO koji dve i po decenije prima pozive žena žrtava nasilja podneo žalbu upravi za javne nabavke.

"Usluga socijalne zaštite ne može biti nabavljena putem konkursa, jer je zakon o socijalnoj zaštiti jasan. Usluge socijalne zaštite putem javne nabavke. Kol centar je komercijalna usluga, SOS telefon je usluga socijalne zaštite - ogromna razlika“, kaže Aleksandra Nestorov.

Možda je to ministru i jasno, ali Đorđević objašnjava da je ovaj posao namenjen NVO sektoru i da mu država kopiranjem finskog i austrijskog modela SOS linije, praktično izlazi u susret.

"Ako ide javna nabavka, treba bankarska garancija a NVO ne mogu da daju bankarsku garanciju“, ističe ministar.

Dva konkursa su već propala, a stručna komisija bi u ponedeljak trebalo da javnosti otkrije ko se i da li se i ko prijavio na treći poziv.

"Pošto kažu namešteno, pretpostavljam da će se javiti onaj za koga je namešteno, a možda se i niko ne javi pa ćemo videti da nije namešteno“, kaže Đorđević.

Treba li onda zaključiti da će i država dobiti odgovor... Molim vas, pokušajte kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: