"Svi želimo dogovor i možemo ga postići radeći zajedno"

Britanska premijerka Tereza Mej je poručila je da je dobar napredak postignut u dogovru o povlačenju Velike Briatanije iz EU.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

18:29

Foto:EPA-EFE Andy Rain

Ona je to poručila dolazeći na samit lidera EU u Briselu i dodala da se napredak postignut i u razgovorima o budućem partnerstvu.

"Nadam se postizanju dogovora koji svi žele i koji će biti i u interesu Velike Britanije i EU", poručila je Mej u Briselu.

Ona je naglasila da timovi obe strane i dalje naporno rade kako bi se rešila i preostala otvorena pitanja, kao što je pitanje "zaštitnih mera" koje sa odnose na granicu između Severne Irske i Republike Irske.

"Svi želimo dogovor i možemo ga postići radeći zajedno, intenzivno u narednim danima i nedeljama. Sada je vreme za njegovo postizanje", poručila je Mej.

Rešenje dogovora o razlazu omogućiće nastavak razgovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije, zaključila je Mej.

Planirano je da britanska premijerka predstavi kolegama iz EU svoje viđenje trenutna pozicije Londona u pregovorima o izlasku Britanije iz Unije i o tome kako ih nastaviti.

Mej bi zatim trebalo da napusti Evropski savet, ostavljajući 27 lidera zemlja članica da tokom večere razgovaraju o pozicijama EU u nastavku pregovora, ali i opcijama u slučaju da se dogovor o razlazu sa Velikom Britanijom ne postigne u očekivanom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: