"I ako ode Euleks, EU ne gubi interes na KiM"

Evropska unija ili drugi spoljni akteri neće izgubiti interes na Kosovu i Metohiji, čak i ako bi došlo do ukidanja misije Euleksa ili Unmika.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.10.2018.

16:23

EPA/Kushtrim Ternava

To smatra predavač na Univerzitetu Sent Endruz u Škotskoj Mateja Peter.

"Čak i sa ukidanjem misije Euleksa, Unmika, ako se to uopšte dogodi, ne znači da će EU ili drugi spoljni akteri izgubiti interes na Kosovu, a kako su se proteklih nekoliko meseci ubrzali razgovori o ovim pitanjima, mnoge evropske sile su počele da govore o povećanju sopstvenog prisustva na Kosovu", rekla je Mateja Peter za Tanjug na marginama Beogradskog bezbednosnog foruma.

Prema njenim rečima, kada se govori o eventualnom povlačenju Euleksa i Unmika, više je reč o promeni rekonfiguracije međunarodnog prisustva na Kosovu, što, ocenjuje, ukazuje da su EU i evropske zemlje, ali i druge globalne sile i dalje zainteresovane za bezbednosnu situaciju na KiM.

Istovremeno je ocenila da je uloga Euleksa u sprovođenju vladavine prava blago preterana, navodeći da su mnogi procesi prebačeni na kosovske institucije.

"Neće biti izvršne uloge, koju Euleks sada ima, ali ne znači da će aspekt izgradnje kapaciteta nestati", rekla je Mateja Peter.

Prema njenim rečima, situacija se menja jer EU, u vreme kada se "stvari razvijaju u procesu normalizacije odnosa i drugih događaja, počinjenje da konceptualizuje svoje prisustvo na terenu".

Mateja Peter ocenjuje da će se situacija promeniti u određenoj meri, ali da će se problemi rešavati uz pomoć drugih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: