"Britanci bi danas glasali da ostanu u EU"

Građani Velike Britanije bi glasali da ostanu u EU kada bi im bila data šansa da glasaju na novom referendumu, pokazalo je istraživanje Evrobarometra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.10.2018.

20:18

EPA-EFE/ANDY RAIN

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.000 ljudi u svakoj od zemalja članica pokazalo je da bi 51 odsto ispitanika u Velikoj Britaniji glasalo da ostane u EU, dok bi 34 procenata glasalo za odlazak.

Ostatak ne bi glasao ili ne zna kako bi glasao, preneo je portal Politiko.

Na pitanje da li je Britanija napravila pravi izbor glasajući da napusti EU na referendumu juna 2016, 54 odsto ispitanika je odgovorilo ne, a 38 odsto za.

Širom EU dve trećine građana ili 66 procenata izjavilo je da bi glasalo da njihova zemlja ostane u EU, dok je 17 odsto izjavilo da bi glasalo da njihova zemlja ode iz evropskog bloka.

Oko 68 procenata ispitanika izjavilo je da njihova zemlja ima korist od članstva u EU, što je najveći procenat u poslednjih 25 godina.

Istraživanje je pokazalo da gotovo svi rezultati pokazuju značajnu podršku EU nakon britanskog referenduma 2016. sugerišući rastuću zabrinutost širom kontineta zbog uticaja Bregzita.

Vlada Velike Britanije odbacila je pozive i inicijative za održavanje drugog referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: