"Svi znate, ali EU mora da insistira..."

Austrijski predsednik Aleksander van der Belen poručio, nakon razgovora s Vučićem, kaže da je većinski stav EU da se u Uniju ne može ući sa otvorenim pitanjima.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

12:12

Tanjug, Zoran Žestiæ

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, Van der Belen je rekao najpre da su on i predsednik Srbije već razgovarali nekoliko puta, u februaru u Beču i u avgustu u Alpbahu i da se slaže sa Aleksandrom Vučićem da su odnosi Srbije i Austrije veoma dobri.

Takođe, kako je rekao, Beograd i Beč imaju bliske odnose i zbog velikog broja srpske dijaspore koja živi u Austriji.

"Kao što znate, Austrija predsedava Savetom EU i bilo mi je važno da u to vreme posetim Srbiju i da tako još jednom istaknem poseban odnos između naše dve zemlje. Sad je jasno, nadam se i očigledno, da Austrija svim srcem podržava put Srbije u EU i ova poseta je mali dokaz toga", kazao je austrijski predsednik.

Prema njegovim rečima, "Srbija je vodeći kandidat za članstvo u EU i on smatra da je prikladno da se uskoro, a mislim da će to biti na samitu EU u decembru, otvore nova pregovaračka poglavlja između EU i Srbije".

"Svi znamo da obe stranem moraju da ispune svoj domaći zadatak i molim za razumevanje za to da EU mora da insistira na tome da otvorena pitanja, pitanja granica, moraju biti rešena. Molim da se to ne tumači da EU ima posebnu brigu zbog Kosova jer je EU do sada imala dva iskustva koja ne želi da ponovi. Prvi je Kipar, a drugi Slovenija i Hrvatska", kazao je Van der Belen.

Preovlađujuće mišljenje u EU je da otvorena pitanja moraju biti rešena pre pristupa zemlje Uniji, dodao je on.

"Verujem da je Vučić posvećen rešavanju tog pitanja, kao i Federika Mogerini, a to znači da ukoliko postoji neko saglasno rešenje između obe strane onda će svi direktni i indirektni učesnici vrlo blagonaklono razmotriti to rešenje", zaključio je austrijski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: