"Moj dragi i ponosni narode, podneo sam ostavku"

Jermenski premijer Nikol Pašinijan podneo je ostavku, što je politički potez čiji cilj je da se sazovu prevremeni izbori, koje on želi do kraja godine.

Izvor: Beta

Utorak, 16.10.2018.

18:52

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

"Moj dragi i ponosni narode, danas sam podneo svoju ostavku", rekao je Pašinijan u televizijskom obraćanju i obećao da će "garantovati slobodno izražavanje volje naroda na prevremenim parlamentarnim izborima".

Pašinijan je preuzeo je dužnost premijera u maju pošto je prethodno predvodio višenedeljne proteste koji su doveli do ostavke njegovog prethodnika Serža Sargsjana.

On se zalagao za prevremene izbore ove jeseni u nastojanju da skloni svoje neprijatelje koji su zadržali većinu u parlamentu.

Prevremeni izbori se održavaju ako poslanici ne uspeju da imenuju premijera, a Pašinijan je ubedio svoje protivnike da ne imenuju svoje kandidate za novog šefa vlade.

On je predvodio hiljade pristalica da protestuju ispred parlamenta ranije ovog meseca da bi primorao svoje neprijatelje da prihvate prevremen izbore, prenosi agencija AP.

Pašinijan, bivši novinar, oslanja se na javni bes zbog rasprostranjenog siromaštva, velike nezaposlenosti i korupcije koja je cvetala za vreme bivše vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: