Francuska na meti kritika: Oružje ide Egiptu

Nevladina organizacija Amnesti internešenel je danas kritikovala francusku vladu i optužila je da krši sopstvene propise zbog izvoza oružja u Egipat.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 16.10.2018.

12:39

Francuska na meti kritika: Oružje ide Egiptu
Ilustracija: Getty Images

Egipat oružje potom, kako navodi ta NVO, koristi za represiju nad civilima.

Amnesti je saopštio da nove analize javnog audiovizuelnog sadržaja pokazuju da "egipatske snage bezbednosti pucaju na demonstrante iz francuskih oklopnih vozila".

"Dokazi jasno pokazuju korišćenje francuskih vozila 'Šerpas' i 'MIDS' tokom nekih od najkrvavijih incidenata unutrašnje represije", navedeno je u saopštenju. "Šerpas", Renoov proizvod, sličan je američkom "hamviju", dok je "MIDS" policijsko vozilo nalik kamionu za koje proizvodjač, firma Arkus, navodi da je "dizajnirano za najzahtevnije misije unutrašnje bezbednosti". Obe kompanije su deo švedskog Volvoa.

Izveštaj Amnestija se, kako izgleda, fokusira na zloglasni incident u Kairu 4. avgusta 2013, kada su snage bezbednosti rasturile dva islamistička protesta, ubivši stotine demonstanata u događaju koji su nezavisni aktivisti za ljudska prava opisali kao najgori masakr te vrste od rasturanja demonstracija na pekinškom trgu Tjenanmen 1989. godine. Kako se navodi, nijedan pripadnik vojske i policije nije pozvan na odgovornost zbog takozvanog "Raba masakra".

Takođe, zabeleženo je da je Francuska između 2012. i 2016. Egiptu isporučila više oružja nego u prethodnih 20 godina, a da je samo u 2017. Kairu predata vojna i policijska oprema u vrednosti od 1,4 milijarde evra. Francuska i druge članice EU su obavezne da ne daju dozvole za izvoz oružja tamo gde postoji vidljiva opasnost da bi oprema ili tehnologija mogle biti korišćene za unutrašnju represiju.

Egipat je pod vođstvom predsednika Abdel Fataha el-Sisija povećao izdatke za naoružanje uprkos tome što egipatska ekonomija ne uspeva da izvuče iz siromaštva trećinu stanovništva koja u siromaštvu živi.

"Poražavajuće je da je Francuska nastavila da snabdeva Egipat vojnom opremom nakon što je ona iskorišćena u jednom od najsmrtonosnijih napada na demonstrante vidjenih bilo gde u 21. veku", rekla je Nadžija Bunaim, direktorka za severnoafričke kampanje u Amnestiju.

Prema njenim rečima, te isporuke "stavljaju Francusku u opasnost da postane saučesnik" u "tekućoj krizi ljudskih prava" u Egiptu.

Amnesti je saopštio da je jedan francuski zvaničnik priznao da su neka oklopna vozila prosledjena egipatskoj policiji iako su prodata egipatskoj vojsci za borbu protiv ekstremista na Sinajskom poluostrvu.

SAD su i dalje najveći snadbevač Egipta oružjem, i već decenijama pružaju toj zemlji vojnu pomoć od 1,3 milijarde dolara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: