Isplivale prve informacije: Novinar je ubijen

Tim turskih i saudijskih istražilaca, nakon devet sati pretrage, rano jutros napustio konzulat Saudijske Arabije, u kom je nestao novinar Džamal Kašogi.

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

07:30

Isplivale prve informacije: Novinar je ubijen
Foto: Tanjug/AP

Kašogi je, podsetimo, novinar saudijskog porekla i američki državljanin. Pisao je za "Vašington post", a važio je za glasnog kritičara autokratskog kraljevskog režima u Saudijskoj Arabiji. U saudijski konzulat u Istanbulu ušao je 2. oktobra kako bi pripremio papire za venčanje s verenicom, ali iz njega nikada nije izašao.

Kako prenose mediji, istražioci su uzeli dokaze, među kojima su i uzorci tla, a turska policija pretražiće i rezidenciju konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su turski istražitelji u konzulatu tražili "toksične materijale". Rojters prenosi i da je Erdogan kazao da se nada da će se u toj istrazi "doći što je pre moguće do razumnog mišljenja".

Navodi se da je Erdogan kazao novinarima da će se pretraga saudijskog konzulata, gde je Kašogi nestao pre dve nedelje, nastaviti i dalje.

Američki CNN je objavio kasno sinoć da je Saudijska Arabija, koja sve vreme negira da je Kašogi ubijen u njihovom konzulatu, navodno spremila izveštaj u kom će se navesti da novinar ipak jeste mrtav i da se to dogodilo nakon "ispitivanja koje je krenulo naopako".

Zvaničnih informacija još nema, a jedina novina u ovom inače sve samo ne jednostavnom slučaju jeste da su istražni timovi Turske i Saudijske Arabije izašli iz konzulata u Istanbulu rano jutros nakon što su unutra proveli devet sati. Tako tvrde svedoci za Rojters.

Kako je jutros objavila "Al Džazira Ingliš", na svom nalogu na Tviteru, oni imaju ekskluzivnu informaciju, dobijenu od glavnog turskog tužioca, da su navodno nađeni dokazi u konzulatu da je Kašogi ubijen. Ta informacija nije zvanično potvrđena, a novinar te medijske kuće navodi da je to informacija koju su dobili od pouzdanog izvora.
Tanjug/AP
CNN je javio i da američki državni sekretar Majk Pompeo hitno ide u Rijad kako bi s tamošnjim liderom, saudijskim kraljem, razgovarao upravo o ovom slučaju. U slučaj se uključio i američki predsednik Donald Tramp, koji je rekao da mu se sve to "nimalo ne sviđa", a pre toga je pripretio Saudijskoj Arabiji da će pretrpeti snažne posledice ukoliko se dokaže da je Kašogi zaista ubijen u konzulatu.

Saudijska Arabija, naravno, odbija sve te optužbe i najavljuje kontramere prema SAD ako ih na bilo koji način ugroze.

U međuvremenu, kako prenose svetski mediji, cena nafte je skočila zbog slučaja Kašogi, koji je postao geopolitičko pitanje broj jedan, bar trenutno. Naime, taj slučaj najpre je poljuljao poverenje u Rijad i među njemu bliskim saveznicima.

Nekoliko sponzora i medijskih grupacija, zabrinutih zbog sudbine novinara, odlučilo je da se povuče sa ovomesečne investicione konferencije u Rijadu, čiji je domaćin saudijski prestolonaslednik, a kako mediji pišu, Velika Britanija i Sjedinjenje Države razmišljaju i o bojkotu te velike konferencije.

U sve se umešala i nafta i borba na tržištu za primat nad prodajom tog "crnog zlata". Saudijska Arabija je SAD saterala uza zid embargom na naftu 1973. godine. Oni su 2008. godine okretali glavu od predsednika Džordža Buša, kada je apelovao na njih da snize cene. Oni su besprekorno povećali proizvodnju nafte u 2015. godini kako bi snizili cene, zadržali tržišni udeo i potkopali razvoj američkog naftovoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: