Šengen nam "kuca" na granici, Hrvati spremni

Hrvatska očekuje da će zadovoljiti tehničke kriterijume za ulazak u zonu Šengena do kraja godine i nada se njenom pridruživanju do 2020.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.10.2018.

13:51

Šengen nam
Ilustracija: Thinkstock

To je izjavila hrvatska državna sekretarka Terezija Gras, koja je dodala i da je kontrola nad spoljnim granicama EU najzahtevniji aspekt priprema Hrvatske, istakavši da je njena zemlja već u potpunosti opremila svoju granicu sa Srbijom i da sada to isto čini na granici sa Bosnom, prenosi Rojters.

"Naš cilj je da zadovoljimo sve tehničke kriterijume do kraja godine. Evropska komisija tada treba da proceni da li smo spremni da se pridružimo i nadamo se da će to učiniti pre sledećih izbora za Evropski parlament, koji će biti održani idućeg maja", rekla je britanskoj agenciji Terezija Gras, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Prema njenim rečima, članstvo u zoni Šengena pomoglo bi da se poboljša bezbednost u Hrvatskoj i široj EU, dok bi slobodno kretanje ljudi, takođe, donelo korist ekonomiji - posebno turizmu.

Hrvatska je jedna od šest država članica EU koje nisu članice zone Šengena, a koja obuvata 22 zemlje Unije, kao i četiri zemlje koje nisu u sastavu tog bloka - Norvešku, Island, Švajcarsku i Lihtenštajn.

Rojters napominje da je Hrvatska na ruti kojom mnogi migranti kreću sa Bliskog istoka i iz centralne Azije u pokušaju da stignu do bogatijih država članica EU.

Kada Evropska komisija odobri pridruživanje jedne zemlje zoni Šengena, države članice EU treba da tu odluku potvrde na političkom nivou, pri čemu bi "kamen spoticanja" za Hrvatsku mogao biti pogranični spor sa susednom Slovenijom, napominje britanska agencija. Gras, međutim, izražava uverenje da je moguće rešenje koje će obema stranama doneti korist i kaže da Zagreb želi da na tome radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: