Protest u Namenskoj: Nije protiv Tanje Vojtehovski, ali...

Zaposleni u fabrici "Milan Blagojević" iz Lučana danas organizovali protest zbog Tatjane Vojtehovski i emisije čiji je ona autor “Život priča”.

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

13:37

Protest u Namenskoj: Nije protiv Tanje Vojtehovski, ali...
Screenshot/TV Prva

Jednočasovni protest započeo je oko 14 časova.

Portparolka sindikata čiji radnici danas protestuju kaže za TV Prva da više od godinu dana slušaju priče o fabrici i da im je dosta toga. Takođe ističe i da današnji protest ispred fabrike nije uperen protiv autorke emisije "Život priča" i TV Prve već prema lažima koje se uporno iznose u toj emisiji.

Na pitanje na osnovu čega tvrdi da je ono što je u emisji izneseno laž, portparolka sindikata kaže - na osnovu toga što su radnici koji danas protestuju bili živi svedoci onoga što se dešavalo. Međutim, na konstataciju da se nije dogodio jedan akcident već tri, portparolka sindikata kaže da je u poslednjem slučaju reč najverovatnije o kvaru prese i da je povređen radnik, kao i da verovatno do toga ne bi ni došlo da je poštovao proceduru.

Tvrdi i da sindikat poseduje sva potrebna dokumenta u vezi prethodnih slučajeva, a na pitanje zašto njihovu stranu priče nisu izneli u emisji u koju su bili pozvani, ona kaže da predstavnici fabrike jesu bili pozvani u emisiju ali da im je Ministarstvo odbrane naložilo da o slučajevima koji se nalaze pred istražnim i pravosudnim organima ne smeju da govore u javnosti.

Predstavnici fabrike, kako kaže, jesu govorili za druge medije, ali o svemu samo ne o tim slučajevima.

Na pitanje da prokomentariše stav njenog kolege iz fabrike koji je pozvao na hapšenje Tatjane Vojtehovski, kaže da je u pitanju njegov lični stav, iznet na Fejsbuku i da se nikako ne radi o stavu fabrike i sindikata.
Zbog tog protesta danas je reagovalo i Udruženje novinara Srbije, koje je ocenilo da organizovanje protesta predstavlja neprimereni pritisak na uređivačku politiku i nezavisnost novinara.

UNS je dodao da je veoma zabrinut zato što državni sekretar Aleksandar Gajović "nije upoznat" s činjenicom da je još 2009. na predlog UNS-a u Krivični zakonik uneta odredba po kojoj se pretnja novinaru tretira kao pretnja službenom licu, poput tužioca, sudije ili policajca.

"Postavlja se pitanje kakvoj zaštiti novinari mogu da se nadaju od države kada njeni visoki funkcioneri nisu ni upoznati sa zakonodavstvom koje štiti položaj novinara", upitao je UNS.

U prošloj sezoni emisije "Život priča" emitovane su dve epizode o nesreći u namenskoj fabrici u Lučanima u kojoj su u julu prošle godine živote izgubili Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević. U ovoj sezoni emitovana je jedna, a nakon nje članovi sindikata te fabrike zatražili su hapšenje novinarke Vojtehovski.

O tome se govorilo i jutros u Jutarnjem programu TV Prve "Jutro sa Jovanom i Srđanom", kada su gosti bili upravo Tatjana Vojtehovski i Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja. Upitan ko treba da reaguje u ovoj situaciji on je rekao "da može da reaguje država, a može i ugroženi novinar", a predložiojei medijaciju.

Tatjana Vojtehovski je konstatovala da je "Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje da podržava aktivnosti sindikata". "Ministarstvo odbrane, odnosno država, naziva javni poziv za hapšenje jedne novinarke apelom na medije. Kažete da treba da odem u policiju. Koga ja da tužim – ministarstvo odbrane, državu? Kako da se čuje druga strana, da se napravi medijacija? Da ja sednem sa ljudima koji pozivaju na moje hapšenje, meni nije problem, ali tako se ne rešavaju stvari", navela je Tatjana Vojtehovski.

"Vi lično stvarate klimu da potpuno u redu da postoje podobni i nepodobni novinari, da je potpuno okej da se novinarima nešto dogodi, čovek koji je izjavio 'nije dužnost Ministarstva da osudi svaki napad na novinare'", dodala je.

Gajović je, sa druge strane, rekao da on "ne deli novinare i ne pravi razlike između slučajeva".

"Na mene vrši pritisak država, a ja treba da odem u policiju i šta da kažem - došla sam da prijavim Vulina. Šta treba radim? Očekujem da živim u normalnoj državi, da nam se ne stavlja meta na čelo. Dosad sam prijavila to NUNS-u i postoji njihova reakcija", rekla je Tatjana Vojtehovski.

Na pitanje da li bi nešto promenilo kada bi novinari imali status službenog lica, državni sekretar je rekao da tu "dolazimo do ključnog pitanja - mi moramo prvo da vidimo ko je novinar".

"Je l imate definiciju bilo gde novinara, ni u zakonu, ni u strategiji medijskoj koja se priprema. Jednostavno, udruženja i ja izbegavamo da definišemo ko je novinar. Teško je doći do te definicije", naveo je Gajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: