"Lesoto povukao izjave o priznavanju nezavisnosti Kosova"

Lesoto je povukao politički stav o statusu Kosova i sve izjave koje se mogu tumačiti kao priznanje kosovske nezavisnosti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.10.2018.

16:21

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

To je saopštio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle sastanka sa premijerom i šefom diplomatije te afričke države.

Vlada Kraljevine Lesota revidirala je svoj politički stav o statusu Kosova, navodi se u noti Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnih odnosa Lesota, u koju je Tanjug imao uvid.

"Ministarstvo ima čast da obavesti da Vlada Kraljevine Lesoto smatra da njen jedini doprinos rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, a ne definisanje statusa pre nego što se dijalog završi. Stoga je pitanje državnosti Kosova preuranjeno. Vlada Kraljevine Lesoto se nije izjasnila po ovom pitanju, niti će to učiniti sve dok dijalog dve strane ne bude završen. Kada strane postignu dogovor, Vlada Kraljevine Lesoto će ga čvrsto podržati", navodi se u noti.

Vlada Lesota, istovremeno, povlači sve prethodne izjave u vezi sa Kosovom, naročito one koje se na bilo koji način mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova, navodi se u dokumentu.

Lesoto još ističe da je "jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. u suprotnosti sa Završnim aktom iz Helsinkija, između ostalog, sa njegovim principima 3. i 4. i u još većoj meri je u suprotnosti sa Rezolucijom SB UN 1244 (1999) koja je usvojena u skladu sa Glavom VII Povelje UN".

U skladu sa tačkom 10. Rezolucije SB UN 1244 (1999), Savet bezbednosti je, navodi se u dokumentu, ovlastio generalnog sekretara "da uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu u cilju obezbeđivanja privremene uprave u okviru koje će stanovnici Kosova moći da uživaju suštinsku autonomiju u okviru Savezne Republike Jugoslavije", čiji je Republika Srbija legalni naslednik bivše Savezne Republike Jugoslavije;

U skladu sa tačkom 11. spomenute Rezolucije, Savet bezbednosti UN doneo je odluku, podseća se u noti, da će nadležnosti međunarodnog civilnog prisustva uključiti "u prvoj fazi nadgledanje prenošenja vlasti sa privremenih institucija Kosova na institucije uspostavljene u skladu sa političkim rešenjem".

S obzirom na to da još uvek nije postignuto političko rešenje, ove institucije, dodaje se, nisu uspostavljene.

"Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova iz februara 2008. godine, predstavlja manevarski potez osmišljen da bi se institucije koje predviđa Rezolucija 1244 SB UN (1999) uspostavile bez bilo kakvog političkog dijaloga ili dogovora sa Republikom Srbijom", stav je Lesota, uz napomenu da dijalog, koji trenutno vode Beograd i Priština pod pokroviteljstvom Evropske unije, upravo ima za cilj postizanje političkog, trajnog i održivog rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: