"Evropi predstoji politički zemljotres"

Italijanski populistički pokret Pet zvezdica pozdravio je ishod izbora u Bavarskoj.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.10.2018.

11:09

Foto: Gettyimages

Šef tog pokreta i vicepremijer Luiđi di Majo najavljuje da će nakon izbora za Evropski parlament u maju Evropa dobiti novo lice.

“Mi ćemo EU iznova osnovati”, napisao je na Fejsbuku Di Majo.

On je podsetio da je već duže ukazivao da Evropi predstoji politički zemljotres.

“Izbori u Bavarskoj su samo jedan simbol onoga što će se dogoditi. Italija je predvodilac te Evrope u preokretu. Kao što je Italija bila protagonista u osnivanju EU biće i protagonista u njenom novom osnivanju. To će biti početak solidarnosti”, poručuje Di Majo.

On je pohvalio uspeh Zelenih u Bavarskoj.

“Oni se nalaze izvan šeme desno-levo. Njihov uspeh pokazuje da je tema zaštite životne sredine sve važnija”, napisao je Di Majo.

I šefica italijanske neofašističke partije desnice “Braća Italije” Đorđija Melonija slavi poraz CSU u Bavarskoj.

“Ni Nemci više ne podržavaju politiku kancelarke Angele Merkel, iako se Nemačka ovih godina na teret partnera u EU obogatila. Mi Italijani smo platili najveću cenu od svih. Izbori u Bavarskoj su početak jedne oluje, koja će krenuti posle izbora za Evropski parlament u celoj Evropi”, naglašava Meloni.

Lider “Forca Italija”, bivši premijer Silvio Berluskoni podvukao je da je CSU, i pored gubitaka, i dalje najjača stranka u Bavarskoj.

Uspeh Zelenih i lokalnih izbornih lista, prema njegovim rečima, pokazuje da Bavarci i dalje veruju u Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: