Asanžu delimično odboren pristup internetu

Ekvador ponovo omogućio delimični pristup internetu osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji se više od šest godina nalazi u zgradi te ambasade u Londonu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.10.2018.

07:26

Asanžu delimično odboren pristup internetu
Foto: Getty Images

Ovu informaciju su saopštili Vikiliks i Asanžov advokat Greg Barns.

Asanžu je komunikacija sa spoljnim svetom prekinuta u martu jer je, kako je tada saopštila vlada Ekvadora, on na društvenim mrežama raspravljao o pitanjima koja bi mogla da nanesu štetu diplomatskim odnosima te zemlje, a među kojima je bila diplomatska kriza Londona i Moskve, kao i separatizam u Kataloniji, prenosi Rojters.

Asanž je 2012. godine našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu nakon što je britanski sud naložio da bude isporučen Švedskoj, gde je bio optužen za seksualni napad.

Ta optužnica je u međuvremenu odbačena, ali on i dalje strahuje da bi, ako napusti ambasadu, mogao biti uhapšen i eventualno isporučen SAD, gde je tražen zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Pristalice i prijatelji Asanža kažu da je osnivač Vikiliksa imao kontakt samo sa svojim advokatima od kako mu je Ekvador prekinuo svu komunikaciju sa spoljnih svetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: