"Bilo je reči o pomirenju, ali ne o amnestiji"

Premijer Zoran Zaev u svom obraćanju u Sobranju nije ponudio amnestiju u zamenu za glasove opozicionih poslanika za otpočinjanje procedure o izmeni Ustava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2018.

14:58

Foto: Tanjug/AP

To je izjavio Edmond Ademi, ministar bez portfelja u makedonskoj vladi, a prenosi makedonski portal a1on.mk

“Bilo je reči o pomirenju, pružanju ruke, prevazilaženju podeljenosti, ali nije bilo reči o amnestiji. Jedno su sudski procesi, a sasvim drugo interesi države. Činjenica je da smo podeljeni na partijskoj, etničkoj i svakoj drugoj osnovi, a to narod i političare čini umorne od podeljenosti. Pomirenje i pružanje ruke predstavlja ljudsku dimenziju, dok je amnestija sasvim nešto drugo", smatra Ademi.

On nije želeo da komentariše današnju skupštinsku raspravu o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom, ali je istakao da su poslanici pred storijskom odlukom koja je jedini put Makedonija ka EU i NATO.

Portal Fokus preneo je ranije danas da je premijer Zoran Zaev pozvao poslanike na nacionalno pomirenje i ponudio amnestiju za članove najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, kojima se sudi zbog nereda u Sobranju, 27. aprila prošle godine, kada je za predsednika parlamenta izabran Albanac Taljat Džaferi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: