"Nepristojna ponuda" Zaeva opoziciji

Skoplje -- Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao poslanike u Sobranju na nacionalno pomirenje, a najuticajnijoj opoziciji VMRO-DPMNE amnestiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Naime, Zaev je poručio toj opozicionoj partiji da će, ako glasaju za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazumom, dobiti amnestiju za njihove članove kojima se sudi za nerede u Sobranju 27. aprila prošle godine.

"Sada je trenutak da oprostimo. Hajde da oprostimo sada kada je to najpotrebnije. Svi znamo da je vrhunac podela i mržnje bio 27. aprila (prošle godine). Krvave slike poslanika obišle su svet. Evo šanse za praštanje. Počnimo od 27. aprila... Znam da sve ima cenu. Spreman sam da je platim. Nema budućnosti bez praštanja ovde u parlamentu", rekao je između ostalog Zaev obraćajući se poslanicima.

Ponovio je da ne postoji bolji dogovor od postignutog sa Grčkom o novom imenu Makedonije i to, kako je rekao, svi znaju.

Iskoristimo zato današnju plenarnu sednicu kao priliku za pomirenje između levice i desnice u Makedoniji nakon prošlogodišnjih incidenata u zakonodavnom domu.

Premijer Zaev smatra da je današnja odluka, o prihvatanju ili odbijanju predloga vlade o otpočinjanju ustavnih izmena koje uključuju promenu ustavnog imena Makedonije, istorijski trenutak koji će prepričavati buduće makedonske generacije.

Pozvao je sve poslanike da jedni drugima pruže ruku i da prihvate otpočinjanje procesa ustavne revizije kako bi osigurali evroatlantsku integraciju Makedonije.

Region

strana 1 od 140 idi na stranu