Policija vodenim topovima krčila put Maršu ravnopravnosti

Poljska policija morala je suzavcem i vodenim topovima da prokrči put prvom Maršu ravnopravnosti u Lublinu, na istoku Poljske.

Izvor: Beta

Subota, 13.10.2018.

17:14

Policija vodenim topovima krčila put Maršu ravnopravnosti
Foto: Tanjug/AP

Ekstremisti iz Narodnog radikalnog bloka, ultrakatoličke Svepoljske omladine i fudbalski huligani pokušali da blokiraju put povorci, a policiju su napadali flašama, kamenicama i jajima.

Protivnici ideje da i ovaj grad na konzervativnom istoku Poljske omogući šetnju podrške svim diskriminisanim manjinama u društvu, među njima i seksualnim manjinama i izbeglicama, prve petarde bacili su još dok je popodne oko 1.500 učesnika Marša ravnopravnosti čekalo na trgu da krene u šetnju gradom.

Na trasi je povorku čekalo uvredljivo skandiranje "perverznjaci" i "Lublin grad slobodan od devijacije", molitve vernika protiv njih, ali i blokada poljskih radikalnih nacionalista koji su na poziv da se raziđu napali policiju kamenicama, flašama i jajima, a policija je put povorci prokrčila suzavcem i vodenim topovima, javlja poljska privatna televizija Polsat.

Uz skandiranje "hvala" policiji i "Lublin slobodan od fašizma" povorka je nastavila da bi je na još nekoliko mesta na putu centrom grada presreli nacionalisti i huligani sa petardama, a policija je privela neke od najagresivnijih.

"Nemam za sada informacije da je neko povređen. Policajci su postupali primereno a kako su se ponašali demonstranti iz kontramanifestacije vidite i sami", kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Ćarka.

Održavanje 1. Marša ravnopravnosti u Lublinu pokušali su prvo da spreče gradski odbornici vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda uz podršku nekih lokalnih velikodostojnika Poljske katoličke crkve, a održavanje, kako Marša ravnopravnosti, tako i protesta ekstremne desnice, zabranio je gradonačelnik Kšištof Žuk kada je dobio informacije da se fudbalski huligani iz Lublina i Bjalistoka sazivaju na društvenim mrežama da napadnu Marš.
Foto: Tanjug, AP
Apelacioni sud je, međutim, održavanje Marša ravnopravnosti dozvolio uz obrazloženje da je u Poljskoj na snazi sloboda okupljanja i govora, a da podrže Marš danas su se u njemu pojavili i neki opozicioni političari iz Varšave.

"Ovakvi marševi održavaju se u celoj Poljskoj. Pokazuju da je Poljska raznolika, da verujemo u različite stvari, mislimo na različite načine, ali Poljska je naš zajednički dom i niko ne sme da bude isključen iz tog ;zajedničkog doma. Ne sme se govoriti da je neko građanin nižeg reda", kazao je lider opozicione levice Adrijan Zandberg.

Gej parada i marševi ravnopravnosti poslednjih godina prolaze ulicama svih većih poljskih ;gradova u daleko mirnijoj atmosferi, doduše uz obavezne, makar manje, proteste ekstremne desnice i ultrakatoličke omladine, a u celom regionu Srednje Evrope poljska policija poznata je po izuzetno profesionalnom obezbeđivanju pohoda, kakvi god izgredi da na njihovoj trasi iskrsnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: