"Puka želja da će SPC pomiriti Moskvu i Carigrad"

Carigradska patrijaršija počeće proces davanja nezavisnosti Ukrajinskoj crkvi. Ruska crkva saopštava da je to legalizacija raskola.

Izvor: B92, Prva

Subota, 13.10.2018.

09:29

Foto: Thinkstock

Da li je ovo najveći raskol još od podele hrišćana na pravoslavce i katolike?

“Još nije gotova stvar, još ima nade da se proces vrati na početak jer je Carigradski patrijarh rekao da on zapravo pokreće proces davanja, da li će se završiti, videćemo. Nadam se da on možda kupuje vreme, jer je očigledno uslovljen američkim pritiskom, i da onda on mora da pokrene neki proces, da se vidi da se nešto događa, ali nadam se da taj proces neće doći do kraja”, rekao je istoričar Aleksandar Raković.

Sa druge strane, verski analitičar Draško Đenović kaže da je to gotova stvar i da ostaje samo pitanje koliko će process trajati.

“Mislim da je to nažalost gotova stvar, da je sad samo pitanje tehničke prirode, da se proces dovede do kraja. Koliko će trajati, to je pitanje kao i za Stepinca, da li će biti svetac ili ne, on će biti, samo je pitanje da li za deset, 50 ili 100 godina. Tako i ovo, ali mislim da nećemo čekati toliko dugo da Ukrajinska pravoslavna crkva postane autokefalna”, rekao je Đenović.

Kako dodaje, gde god da je crkva, tu je i politike, ali da nije dobro da se crkva deli.

“Sama činjenica da će pravoslavna crkva koja nije toliko jaka poput nekih crkava, da će se razdeliti na dve, tri frakcije, samo je slabi. Ovo je pritisak i na Rusiju, nije ovo urađeno tek tako, ima tu nekih drugih interesa”, dodao je on.

Raković naglašava da ukoliko se taj proces završi, postoji bojazan da će “urkajinski raskolnici” upadati u crkve i hramove Moskovske patrijarpije da ih otimaju.

“Plašim se da odgovor Rusije ne bi bio blag. Vaseljenski patrijarh je rekao da čak i kada se dodeli ta autokefalnost, to ne znači da treba upadati i otimati tuđu imovinu”, dodao je Raković.

Kada je u pitanju stav Srpske pravoslavne crkve, obojica su saglasna da će SPC stati uz Moskvovsku patrijaršiju.

“Mi imamo problem ako Vaseljenski patrijarh da autokefalnost Ukrajinskoj crkvi, imamo velike šanse da to danas-sutra uradi sa Makedonskom pravoslavnom crkvom”, naveo je Đenović.

Na to Raković dodaje, da bi se zakomplikovalo pravoslavno pitanje i da bi mogao da se izazove haos.

“Ne verujem da bi se on upetljao u makedonsko pitanje, ali bi to moglo da izazove jedan haos da na primer Bugarska pravoslavna crkva traži autokefalnost. Svi mogu da se ponašaju kao da su na pijaci i da uzmu šta im treba. Crna Gora, to je jedna grupica koja više liči na cirkusku grupu nego na nešto što je realno”, naveo j je on.

Kako dodaje, neće doći do raskola u SPC, koja će stati uz Moskovsku patrijaršiju kanonskog poretka i SPC neće ulaziti u raskol sa Carigradom i Moskvom.

Draško Đenović naglašava da su samo “puke želje” to da će SPC pomiriti Moskvu i Carigrad.

“Nemamo mi taj autoritet da bismo tako nešto učinili, ipak smo mi jedna mala crkva”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: