NATO gradi bazu u Albaniji na "groblju aviona"

Albanska baza u Kučovi, koja je već dugo "groblje aviona" koji su nekada bili deo avijacije, postaće nova vazduhoplovna baza NATO.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2018.

21:41

NATO gradi bazu u Albaniji na
EPA-EFE/Toms Kalnins

Kako prenosi Rojters, albanski migovi - uglavnom kineske i ruske proizvodnje ne lete još od 2005. godine, dok albanski vazdušni prostor nadgledaju Italija i Grčka.

To je, kako navodi agencija, dovelo do ekonomskog pada u i oko Kučove, grada koji se još nazivao i "Staljinov grad" tokom komunističkog perioda.

"Baza je prvi potpis NATO-a na Zapadnom Balkanu, jer će Kočovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu NATO-a za ovaj region", izjavila je albanska ministarka odbrane Olta Džaka.

Prema njenim rečima, za prvu fazu radova NATO će izdvojiti 50 miliona evra, kako bi se Kučova pretvorila u bazu za opremu, logistiku, treninge i vežbe. Kako se navodi, Albanija smatra da zaslužuje transformaciju stare baze, kako bi doprinela održavanju stabilnosti u regionu i mirovnim misijama NATO-a širom sveta.

"Region u celini je ušao u proces nepovratne evroatlantske integracije", rekla je Džaka. Bazu su pedesetih godina prošlog veka osmislili sovjetski inženjeri koji su ispod piste postavili dinamit kako bi je razneli u slučaju da padne u neprijateljske ruke.

"NATO baza će povećati odbrambene kapacitete zemlje, a strani investitori će imati više poverenja u Albaniju. To će biti dobro i za porast zaposlenosti u tom kraju", rekao je penzionisani komandant vazduhoplovstva Klement Alikaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: