"Branićemo Ruse u UKR, brinemo zbog šizme pravoslavaca"

Moskva -- Kremlj je saopštio da će politički i diplomatski braniti Ruse i ljude koji govore ruskim jezikom u Ukrajini od bilo kakve ilegalne aktivnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To prenosi Rojters koji navodi da je objava stigla u trenutku istorijskog ukrajinskog odvajanja od Ruske pravoslavne crkve.

Navodi se da je portparol Dmitrij Peskov kazao novinarima da je Kremlj duboko zabrinut zbog pokušaja šizme (raskola) u pravoslavnoj crkvi.

"Mi smo upoznati sa čvrstom i doslednom reakcijom Ruske pravoslavne crkve na te odluke, koje su donete juče u Konstantinopolju (sedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu). Rekli smo više puta da smo veoma zabrinuti zbog planova za preduzimanje koraka koji bi mogli da podele hrišćanski pravoslavni svet", rekao je Peskov, prenosi TAS.

Navodi se da je portparol Kremlja dodao da "ruske svetovne vlasti ne mogu da se mešaju u međucrkveni dijalog, nikada to nisu činile i neće u budućnosti činiti".

Vaseljenska patrijaršija najavila je da će priznati autokefalnost (samostalnost) ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno njenu nezavisnost od Moskovske patrijaršije.

strana 1 od 415 idi na stranu