Iz Moskve upućena najava "čvrstog i odlučnog odgovora"

Ruska pravoslavna crkva oštro je reagovala na odluke Vaseljenske patrijaršije da nastavi postupak davanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Izvor: Beta

Petak, 12.10.2018.

12:56

Iz Moskve upućena najava
Ilustracija: Thinkstock

RPC je najavila "čvrst i odlučan" odgovor.

Sinod Vaseljenske patrijaršije odlučio je, između ostalog, na juče završenom trodnevnom zasedanju u Istanbulu, da ukine svoju odluku iz 1686. godine kojom je Kijevska mitropolija stavljena pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije.

Portparol patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila izjavio je sinoć da potezi Vaseljenske patrijaršije u vezi s Ukrajinskom crkvom predstavljaju "eksplicitno i agresivno mešanje" u pitanja drugih crkava, prenosi Tass.

"U dosadašnjoj istoriji nije bilo nijednog presedana da se Vaseljenska patrijaršija tako otvoreno i kategorično umešala u pitanja druge pravoslavne crkve", rekao je Kirilov portparol Aleksandar Volkov.

Predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza RPC, mitropolit volokolamski Ilarion, ocenio je da je odluka Sinoda Vaseljenske patrijaršije nezakonita i da narušava jedinstvo pravoslavnog sveta.

"Odluka je bila očekivana. Logika poteza Patrijaršije od aprila vodila je ka tome. Crkveni kanoni su pogaženi, narušeno je jedinstvo unutar pravoslavlja, ozvaničeno je zadiranje Vaseljenske patrijaršije u kanonska pitanja Ruske crkve", naveo je Ilarion.

Sekretar Odseka RPC za odnose unutar pravoslavlja, protojerej Igor Jakimčuk rekao je da će RPC odgovor na postupanje Vaseljenske patrijaršije formulisati na zasedanju Sinoda 15. oktobra u Minsku, navodi Tass.

"Odgovor će biti krajnje odlučan i čvrst, biće adekvatan nastaloj situaciji", kazao je Jakimčuk.

Mitropolit istočnoamerički i njujorški Ilarion naveo je da Vaseljenska patrijaršija nema prava da skida anatemu s lidera ukrajinskih crkava, jer to protivreči pravoslavnim kanonima.

"To je privilegija one crkve koja je (anatemu) uvela, a ne vaseljenskog patrijarha", naveo je Ilarion.

Vaseljenska patrijaršija je noćas saopštila da je njen Sinod na zasedanju od 9. do 11. oktobra, na poziv patrijarha Vartolomeja, "posebno razgovarao o crkvenom pitanju Ukrajine".

Sinod je odlučio "da obnovi već donetu odluku da Vaseljenska Patrijaršija nastavi sa odobravanjem autokefalnosti Crkve Ukrajine".

Druga odluka je da se "u ovom trenutku u Kijevu ponovo postavi stavropigion (osvećeni krst) iz Vaseljenske Patrijaršije, koji je tamo postojao oduvek".

Treća odluka Sinoda je da "prihvati molbe Filareta Denisenka, Makarija Maletića i njihovih sledbenika, koji su se našli u šizmi, ali ne iz dogmatičkih razloga, te su oni kanonski vraćeni u svoje hijerarhijske ili svešteničke činove, a njihovi vernici su vraćeni u zajednicu sa Crkvom".

Četvrta odluka Sinoda je da "opozove pravno obavezuće Sinodalno pismo iz 1686. godine, objavljeno u okolnostima tog vremena, koje je davalo pravo... patrijarhu Moskve da odredi Kijevskog mitropolita".

Sinod je odlučio, piše na kraju saopštenja, "da pozove sve uključene strane da izbegavaju prisvajanje crkava, manastira i druge imovine, kao i svaki drugi čin nasilja i odmazde, tako da mir i ljubav Hrista mogu prevladati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: